Portul din Sevastopol, atacat cu drone

Portul din Sevastopol, atacat cu drone

Ucraina ar fi început deja controfensiva de amploare, odată cu lansarea atacurilor în Crimeea, cred unii analişti. Regiunea nu ar fi fost aleasă la întâmplare, de vreme ce anul trecut, preşedintele Zelenski spunea - ” războiul din Ucraina a început cu Crimeea şi trebuie să se termine odată cu eliberarea ei. ” De cealaltă parte, ruşii au atacat regiunea Zaporojie în cursul nopţii. La Luxemburg, miniştrii de Externe caută modalităţi să aprovizioneze în continuare Ucraina cu arme.

Un atac cu drone a fost lansat asupra oraşului port Sevastopol din regiunea Crimeea. Atacul a fost respins, a anunţat şeful guvernului instalat de Moscova. O dronă ar fi fost doborâtă, ceea ce a dus la o explozie masivă, iar alta a explodat.

Crimeea, care se află sub ocupaţie rusă încă din 2014, după anexarea ilegală de către Moscova, ar fi chiar locul unde ar fi început controfensiva ucraineană. Deşi nu există afirmaţii concrete în acest sens, analiştii de război spun că atacurile asupra flotei ruse e un semn clar. Un alt element cheie ar fi toate dotările primite de ucraineni din Vest, dar şi trupele antrenate în Europa. Locuitorii din Crimeea se tem de ce ar putea urma.

În regiunea anexată Zaporojie, doi oameni au murit în urma bombardamentelor. Comandantul Wagner susţine că avansează în Bahmut şi că deţine controlul asupra a 80% din oraş, în timp ce oficialii ucraineni spun că trupele lor îşi menţin poziţiile în oraş.

De la Luxemburg, miniştrii de Externe caută în acest timp modalităţi de a achiziţiona muniţie pentru Ucraina. Precizările şefului diplomaţiei Uniunii Europene vin în contextul în care Ucraina şi-a exprimat recent nemulţumirea faţă de întârzierea livrării obuzelor, din cauza dezacordurilor dintre ţările membre. Achiziţiile comune de muniţie pentru Ucraina fac parte dintr-un plan al UE de a livra 1 milion de obuze sau rachete pe o perioadă de un an şi de a creşte producţia de muniţie în Europa.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt