Războiul, rolul vieţii pentru Zelensky

Războiul, rolul vieţii pentru Zelensky

Anul 2022 a adus pe buzele tuturor un nume: Volodimir Zelenski. Fost actor, a ajuns să joace rolul vieţii într-un scenariu negru cât se poate de real: războiul. Înfruntarea lui Volodomir cu Vladimir a scos la iveală un lider diferit, care a schimbat faţa politicii mondiale. Un material din campania Ucraina, 1 an de război.

Pe 24 februarie 2022, preşedintele Ucrainei declara: ,,dacă vom fi atacaţi de trupele inamice, dacă vor încerca să ne ia ţara, libertatea, vieţile noastre, vieţile copiilor noştri, ne vom apăra. Nu vom ataca, ne vom apăra. Şi când ne veţi ataca, ne veţi vedea feţele. Nu spatele, ci feţele". A fost ultimul discurs al lui Volodimir Zelenski înainte de război. Puţin după miezul nopţii. Câteva ore mai târziu, la ora 5 dimineaţa, forţele armate ale Rusiei începeau bombardamentele în Ucraina. Hainele militare luau locul costumului.

Încă din prima zi de război, a reuşit să se facă auzit şi remarcat. Printr-un discurs tăios. ,,I-am întrebat pe cei 27 de lideri europeni astăzi dacă Ucraina va fi primită în NATO. I-am întrebat direct. Tuturor le e frică şi nu răspund. Nouă nu e frică. Nu ne temem de nimic. Nu ne e frică să ne apărăm ţara! Nu ne e frică de Rusia!"

În lunile care au urmat, a mers pe aceeaşi linie a discursului. Impetuos şi sigur pe el de fiecare dată, Zelenski nu imploră şi nu roagă. Zelenski cere. ,,Încă avem nevoie de sprijinul partenerilor noastre, în special de arme pentru Ucraina. Ajutor total! Fără excepţii, fără restricţii! Îndeajuns cât să câştigăm." Aşa a reuşit să obţină armament şi sprijin militar consistent.

De la începutul războiului şi până acum, Volodimir Zelenski a folosit cuvintele ca să-şi mobilizele poporul şi - poate şi mai important- să nu lase niciun moment lumea să uite de Ucraina. În primele luni de război, preşedintele ucrainean s-a adresat direct parlamentarilor din statele NATO. Pe britanici i-a cucerit când a citat din cel mai celebru discurs al lui Churchill.

De-a lungul unui an de război, liderii politici din toată lumea au mers în Ucraina. Recent, Zelenski a început să iasă şi el din ţară. În decembrie a fost primit la Casa Albă de Joe Biden. Iar în februarie, anul acesta, a început un turneu european. S-a întâlnit cu regele Charles, cu Emmanuel Macron şi a fost primit în aplauze la Parlamentul European.

În nicio vizită, nu a renunţat la hainele de camuflaj. Volodimir Zelenski are 45 de ani şi a obţinut mandatul de preşedinte în 2019. Înainte a fost comediant, scenarist şi producător de filme. Apreciat sau - din contră - criticat şi contestat, Zelenski reuşeşte să rămână relevant.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt