Botănoiu avertizează: Fermierii români riscă să piardă o mare parte din subvenţii

Botănoiu avertizează: Fermierii români riscă să piardă o mare parte din subvenţii

Începând din 2023, Politica Agricolă Comună va schimba semnificativ subvenţiile pe care le primesc fermierii din toată Europa. Aproximativ o treime din plăţile directe vor acordate doar în anumite condiţii, mai precis doar fermierilor care implementează noile eco-scheme. Acestea sunt obligatorii pentru ţară, dar voluntare pentru fermieri astfel că fermierii pot opta să nu le implementeze.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, a vorbit despre problema eco-schemelor, avertizând că dacă Ministerul Agriculturii nu va adopta nişte măsuri care să fie la îndemâna fermierilor, aceştia ar putea pierde o parte importantă din subvenţii.

”Ajungem la ce trebuia să ştim până acum – Planul Naţional Strategic. Partea aceasta de eco-scheme nu este obligaţia fermierului, este obligaţia statului, însă această şmecherie ascunde altceva în spate. Când o să vină penalitate 475 de milioane de euro pentru că nu am respectat eco-schemele, împotriva cui se îndreaptă? Împotriva fermierului. Şi din 195 euro cât primeai până acum, minus 75, mai ia 120 euro pentru că n-ai respectat eco-schemele. Deci până la urmă, cascada tot împotriva ta se îndreaptă”, a subliniat Botănoiu.

Mai mult, preşedintele AFR este de părere că PNS-ul României trebuia să fie finalizat până la această dată, iar dacă oficialii de la MADR mai întârzie mult cu scrierea lui, fermierii ar putea risca să primească plăţile cu mari întârzieri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt