Fermierii, ZDRUNCINAŢI de preţurile inputurilor

Fermierii, ZDRUNCINAŢI de preţurile inputurilor

Preţurile inputurilor agricole, în special ale îngrăşămintelor chimice, au explodat complet în ultimele luni. La preţurile actuale, fermieri sunt nevoiţi să scoată de trei ori mai mulţi bani din buzunar faţă de anul agricol precedent pentru a face tratamentele necesare.

În aceste condiţii, agricultorii spun că se tem pur şi simplu să mai ceară oferte din piaţă. Fermierul Constantin Soare, din judeţul Constanţa, a stat de vorbă pe marginea acestui subiect cu realizatorul Ovidiu Ghinea, în emisiunea ”Portret de fermier”. Potrivit agricultorului constănţean, culturile de anul acesta vor avea de suferit, pentru că fermierii nu-şi vor permite să aplice tehnologiile la cel mai înalt nivel.

”Logic, preţul cerealelor ar trebui să crească în acelaşi mod ca procent, dar cum bine ştim, nu se va întâmpla. Preţurile la cereale au crescut faţă de anul anterior, dar nu în acelaşi procent cu ce înseamnă preţurile la îngrăşăminte, că partea de pesticide încă n-am început să o achiziţionăm, având în vedere că încă nu este necesară. Legat de azot, îmi e frică să ies în piaţă să cer o ofertă. Din informaţiile pe care le am, a ajuns azotul la 2400 – 2600 de lei; constat că se schimbă preţurile ca la motorină sau la cursul euro. Nu ştiu când şi ce cantitate voi da pe hectar, în funcţie de preţurile care vor face obiectul achiziţiei la momentul când mă voi hotărî, situaţie care va genera probabil cantităţi mai mici decât cele necesare, iar rezultatele vor fi pe măsura administrării tehnologiei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt