Legumicultorii încă aşteaptă primii bani de la APIA în 2021

Legumicultorii încă aşteaptă primii bani de la APIA în 2021

Aproximativ 14.000 de legumicultori din toată ţara care au solicitat ajutorul de minimis acordat prin programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021 aşteaptă plăţile APIA cu sufletul la gură. Aceştia au avut timp până pe 2 decembrie să depună toate documentele justificative, iar acum nu mai altceva de făcut decât să aştepte plăţile.

Deşi programul fusese iniţial gândit pentru ciclul I de producţie, întârzierile guvernanţilor au făcut ca programul să fie mult amânat, astfel că legumicultorii trebuie să aştepte până în ultimele zile ale anului ca să-şi primească sprijinul de 2.210 euro/1.000 mp.

Potrivit lui Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt şi reprezentant al Uniunii Salvăm Ţăranul Român, aceştia sunt primii bani pe care legumicultorii îi văd în 2021 ca sprijin dedicat acestui sector, în ciuda demersurilor asociaţiilor de fermieri pentru implementarea unor măsuri de sprijin mult mai consistente.

„Conform Hotărârii de Guvern, banii trebuie să fie plătiţi până la finalul acestui an, pentru că au fost prevăzuţi în bugetul pentru 2021. Practic, fermierii vor primi banii în acest an pe Programul de legume în spaţii protejate, Programul Usturoiul şi Programul pentru plante aromatice, dar aici am avut doar 88 de beneficiari la nivel naţional. Până la 31 decembrie, toţi care sunt eligibili, în urma vizitei pe teren şi au prezentat toate documentele cerute de Program, vor primi aceşti bani. În urma centralizării cererilor eligibile, atunci suma totală ar creşte. Ne-am dori ca ea să revină fermierilor. Sunt primii bani pe care legumicultorii îi primesc în 2021, sunt singurii bani pentru legumicultura românească, în 2021”, a precizat Ion Păunel pentru publicaţia Ştiri de Olt.

Potrivit declaraţiilor făcute în urmă cu câteva săptămâni de fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, cel care a implementat acest program, banii ar urma să intre în conturile legumicultorilor începând cu data de 15 decembrie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt