Peştele, regele mesei de Revelion pentru unii români

Peştele, regele mesei de Revelion pentru unii români

Pentru unii dintre români, friptura de porc, cea de pui, cârnaţii sau piftia nu sunt o prioritate în noaptea dintre ani. Pentru ei, peştele este preferatul pentru masa festivă. Iar după mesele încărcate de Crăciun, preparatele din peşte se regăsesc chiar şi în recomandările specialiştilor.

La această băcănie din Cluj Napoca, păstrăvul este un produs propriu, adus de la păstrăvăria ecologică aflată la 70
de km de oraş. Mulţi localnici îi întreabă chiar pe proprietari cum să prepare peştele ca să iasă cât mai gustos.

Pentru cei nefamiliarizaţi cu păstrăvul, aceştia trebuie sa ştie câteva lucruri de bază atunci când îl cumpără, pentru a se putea bucura de prospeţime si gust bun.

Pentru păstrăv, cererea in aceasta perioada este foarte ridicată.

Desi in perioada sarbatorilor, preparatele din carne de porc sunt in fruntea bucatelor, sunt si romani dispusi sa incerce altceva. Pe Litoral petrecaretii se vor infrupta din bunatatile gatite dupa retete mediteraneene, astfel preparate ca sa-ti lase gura apa. Am intrat in bucataria unui hotel de 4 stele din statiunea Mamaia sa aflam care va fi meniul de Revelion.

Seful bucatar ne arata unul dintre preparate: scoicile si crevetii in sos de rosii cherry.

Scoicile, spun nutritionistii, au putine calorii, abunda in proteine si fier, si pe cât par de sofisticate, pe atât de simplu se pregătesc.

Fructele de mare sunt, fără doar şi poate, un deliciu. Chiar dacă preţul este un pic cam mare, cel puţin din când în când ne putem permite câte o mică „escapadă” din rutina culinară de sarbatori. Fructele de mare sunt mai uşor de digerat şi au mult mai puţine elemente dăunatoare faţă de carnea roşie.

La Galaţi, pe malul Dunării, in pescarii a fost forfota mare. Localnicii au cumpărat peşte ca sa respecte traditia. Aceasta spune ca daca mananci peste in noaptea Anului Nou treci prin an mai usor - ,,ca pestele prin apa”.

În pescarii preturile oscileaza, de la cele mai mici cum ar fi carasul, babuşca şi novacul, de la 7 la 15 lei kg, la cele
medii, pentru stiuca si somn sau crap de pana la 20-30 lei kg, sau la cele mari, biban si nisetru la 40-55 lei kg

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt