Producător: Am luat laptele de la gura copiilor când am distrus zootehnia românească

Producător: Am luat laptele de la gura copiilor când am distrus zootehnia românească

Nivelul pieţei negre în agricultură a ajuns la nişte cote alarmante, iar autorităţile ar trebui să facă mai multe controale, a declarat la Prima News fostul ministru al Agriculturii Adrian Oros.

El a adăugat că reglementarea pieţei, însă, nu poate veni din partea statului. „Soluţiile vin din partea producătorilor şi consumatorilor. Dacă nu-şi vor face propriile reţele de distribuţie, nu vor ieşi din situaţia asta, iar consumatorii trebuie să cumpere cu precădere produsele autohtone”, a explicat fostul ministru.

Oros a subliniat că trebuie schimbat şi modul în care sunt acordate subvenţiile pentru fermieri, pe cap de animal deţinut. Unul dintre motivele pentru creşterea aberantă a preţului laptelui este că întreţinerea unei vaci a ajuns de la 700 de lei la 1400 de lei, a spus fostul demnitar. „Câtă vreme suntem membri ai UE nu putem pune bariere vamale la importul din Uniune”, a adăugat Oros.

El a precizat că ajutorul trebuie acordat doar pentru animalele existente efectiv în gospodărie şi că mulţi încasează aceste subvenţii deşi nu mai au efectivele de animale întregistrate iniţial.

Ionuţ Lupu, Asociaţia crescătorilor de vaci Holstein.ro, a declarat că fermierii vin după un an greu pentru ei şi că preţul laptelui produs a scăzut la maximum 2.9 lei pe litru şi că nu este sigur că va mai creşte dupa postul Paştelui.

„În Europa e 6-6,2 lei litrul, adică nu mult peste un euro. La noi variază de la 6 la 9 lei. Vorbim de lapte cu 30 la sută mai ieftin în Europa de Vest. Avem costuri mai multe şi nu vor să le acopere ceilalţi de pe lanţul de producţie, iar falimentul producătorilor români este iminent. Lăcomia supermarket-urilor este la un nivel mult mai mare decât ne-am închipui şi nu există deschidere de niciun fel, ei ştiu ce se întâmplă cu materia primă, darnoi nu ştim ce se întâmplă în continuare.

Românul cumpără lapte cu 30 la sută mai scump decât spaniolul. La noi, de la poarta fermei, unde e 1,9-2,5 lei, ajunge în procesare, pe la 5 lei pleacă din fabrică. De aici, până la 9 lei, sunt adaosurile de la supermarket”, a subliniat Lupu.

Producătorul de lactate Dimitrie Muscă a explicat că zootehnia românească e pe cale de dispariţie.

„De la 8 milioane de capete de bovine am ajuns la aproape un milion, din care şi mai puţine sunt vaci de lapte. Le-am luat laptele de la gura copiiilor. Cred că organele statului ar trebui să găsească o modalitate să controleze ce fac marile magazine. La promoţii, de exemplu, producătorul suportă întreaga reducere pentru promoţie”, a spus Muscă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt