Războiul împotreiva cerealelor ucrainene

Războiul împotreiva cerealelor ucrainene

Războiul cerealelor din Ucraina se adânceşte şi creează tensiuni în Uniunea Europeană! Polonia, Ungaria şi Slovacia interzic importurile cerealelor, dar şi a mai multor produse, iar Bulgaria se înscrie şi ea pe listă. Comisia Europeană se opune ferm acestor decizii unilaterale şi le cataloghează drept inacceptabile. România se pare că este din nou ultima ţară care reacţionează la cele întâmplate. Nu este clar care va fi decizia Guvernului.

Premierii din România, Polonia, Slovacia şi Ungaria, alături de preşedintele bulgar, au trimis săptămâna trecută o scrisoare către Ursula von der Leyen în care cereau măsuri concrete pentru fermieri. Dar alianţa pare că deja s-a spart, iar ţările au început să ia decizii unilaterale. Polonia, Ungaria şi Bulgaria vor interzice importurile de cereale din ţara invadată plus o mare parte din produsele prelucrate. Slovacia va interzice vânzarea lor pe piaţa internă după ce a descoperit în marfa primită pesticide interzise în UE.

Producătorii de porumb din România spun că polonezii şi ungarii au luat o decizie bună.

Cerealele ucrainene au stricat piaţa în ţările din regiune din cauza preţului foarte scăzut. Presiunea a fost imensă pe toţi fermierii iar mulţi au rămas cu producţia pe stoc. România a fost cea mai afectată ţară, spun experţii în agrobusiness.

Frustrarea fermierilor din regiune vine după ce Comisia Europeană a anunţat compensaţii insuficiente pentru cei afectaţi de importurile mărfurilor ucrainene. Statele vor un mai mare control al lor, iar Comisia le răspunde aspru guvernelor care iau decizii comerciale unilateral. Spune că este un gest „inadmisibil”. Totodată, încalcă legea europeană care a stabilit coridorul pentru cerealele ucrainene.

O mare problemă a României este şi lipsa de acţiune într-o situaţie în care suntem în mod direct afectaţi.Toate statele cu care eram într-o presupusă „alianţă” au anunţat că vor lua decizii pe cont propriu. Ministrul Petre Daea urmează să se întâlnească abia miercuri cu omologul său ucrainean, care a ajuns pentru prima dată în Polonia.

Ministrul Agriculturii a transmis că paşii României în această situaţie trebuie să fie calculaţi foarte atent, iar orice decizie trebuie aprobată de Uniunea Europeană.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt