Sprijin de 100.000 EURO pentru fermierii trecuţi de 40 de ani – Regulament UE OFICIAL

Sprijin de 100.000 EURO pentru fermierii trecuţi de 40 de ani – Regulament UE OFICIAL

Noua Politică Agricolă Comună vine cu o noutate în ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru fermierii care vor să se instaleze pentru prima dată ca şefi de exploataţie. Dacă până acum, doar tinerii fermieri beneficiau de finanţarea pentru instalare, din 2023 va fi posibil ca şi fermierii trecuţi de vârsta de 40 de ani să primească aceşti bani.

Regulamentul UE adoptat oficial în decembrie anul trecut vine cu următoarele precizări privind sprijinul financiar acordat pentru noii fermieri:

”Tinerii fermieri, noii fermieri şi alţi nou-intraţi se confruntă în continuare cu bariere semnificative în ceea ce priveşte accesul la terenuri, preţurile ridicate sau accesul la credite. Întreprinderile lor sunt mai puternic ameninţate de volatilitatea preţurilor (atât ale factorilor de producţie, cât şi ale produselor), iar nevoile lor în ceea ce priveşte formarea profesională în materie de competenţe antreprenoriale, de prevenire şi de gestionare a riscurilor sunt mari. Aşadar, este esenţială continuarea sprijinului pentru înfiinţarea de noi întreprinderi şi de noi ferme. Ar trebui, de asemenea, să li se permită statelor membre să prevadă în planurile lor strategice PAC condiţii preferenţiale pentru instrumentele financiare pentru tinerii fermieri, pentru noii fermieri şi pentru alţi nou-intraţi”, se arată în regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European şi al Consiliului.

Tot acest document mai stipulează şi faptul că valoarea maximă a ajutorului acordat pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru întreprinderile rurale nou-înfiinţate ar trebui să fie majorată până la 100.000 EURO, acest cuantum putând fi accesat şi prin intermediul ajutorului acordat sub forma instrumentelor financiare sau în combinaţie cu acesta.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt