Câinele este o fiinţă, nu un obiect

Câinele este o fiinţă, nu un obiect

Dreptul la vizite săptămânale după divorţ, dreptul la concedii împreună după divorţ, poate chiar şi plata unei pensii alimentare. Atenţie, nu vorbim de ce primesc copiii în urma divorţului părinţilor, ci despre ce vor primi de azi înainte patrupezii atunci când stăpânii lor vor divorţa. Doi avocaţi din Oradea au reuşit o performanţă uriaşă în întreaga Europă: au demonstrat în instanţă că animalele, în momentul în care apare un divorţ în familie, trebuie tratate ca fiinţe, şi nu ca obiecte.

Premiera a avut loc în localitatea Chişineu-Criş din judeţul Bihor, după ce doi tineri şi-au disputat câinele la partajul. Doi avocaţi au demonstrat în faţa judecătorului că şi animalele de companie au drepturi, iar femeia a avut câştig de cauză. Soţului i s-a oferit dreptul de vizită şi împărţirea cheltuielilor de creştere.

Acum, că s-a creat deja un precedent, avocaţii vor fi nevoiti să justifice totul cu tact şi probe. Nu de puţine ori despărţirile au implicat în România şi animalele de companie. Avocaţii spun că se ajungea greu la o decizie. În unele cazuri, animalul poate să îşi schimbe şi comportamentul dacă nu este îngrijit corespunzător, de aceea trebuie ştiut cine a avut mai mult grija lui, spun specialistii.

În România există deja psihologi specializaţi pe animale de companie care găsesc în această victorie juridică un avantaj enorm pentru animalele de companie.

Schimbarea aceasta de percepţie în relaţia om - animal a determinat schimbarea legislaţiei mai multor state în privinţa animalelor de companie la divorţ, în sensul privirii acestora ca membrii ai familiei şi nu ca obiecte. Legislaţia a fost modificată deja în Statele Unite în Alaska, New York şi California.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt