România, între temperaturi de foc şi furtuni violente

România, între temperaturi de foc şi furtuni violente
foto: Pixabay

Este dezastru după furtunile extrem de violente care au lovit nordul şi vestul ţării. La Oradea, rafalele de vânt au avut forţa unui uragan şi au luat pe sus acoperişuri, iar zeci de copaci au fost puşi la pământ. 23 de oameni au fost răniţi. În Maramureş, un bărbat a murit strivit de mai multe grinzi de lemn doborâte de vijelie, iar pe Transalpina, un arbore căzut peste o maşină în mers a ucis o femeie. Peste 2.000 de intervenţii au avut pompierii de la ISU în ultimele 24 de ore şi a fost prima dată anul acesta când s- a înregistrat un număr atât de mare. Acum, sudul ţării este ameninţat de furtuni.

În judeţul Bihor, natura s-a dezlănţuit cu o forţă nemaivăzută. Orădenii fuseseră anunţaţi de meteorologi că vine furtuna, dar ce a urmat a depăşit orice imaginaţie. În puţin peste o oră, rafalele puternice de vânt au spulberat tot ce au întâlnit în cale, inclusiv mai multe acoperişuri, printre care şi cel al Bibliotecii Universitare din oraş.

Zeci de oameni şi-au găsit maşinile distruse după ce copacii au căzut peste ele.

Vântul puternic a spart şi geamurile unui cunoscut restaurant din oraş. Proprietarii spun că nu au văzut vreodată asemenea urgie.

Până şi stâlpii de iluminat au fost doborâţi.

O astfel de furtună începe să semene din ce în ce mai mult cu un uragan, o confirmă şi meteorologii

În judeţul Alba, vijeliile au făcut şi o victimă, pe şoseaua Transalpina. Un copac a căzut peste o maşină aflată în mers, în care se aflau doi oameni. Arborele s-a prăbuşit pe plafon, care a strivit o femeie. Până la sosirea echipajelor de intervenţie, alţi şoferi au efectuat manevrele de resuscitare, în zadar însă. Celălalt pasager a fost rănit şi a fost dus la spital. Traficul a fost blocat în zona pentru mai multe ore.

Şi în Maramureş a fost prăpăd.

În localitatea Băiţa de sub Codru, un bărbat a murit după ce mai multe grinzi din lemn, luate de rafalele puternice de vânt, au căzut peste el. Omul încerca să demonteze un hambar, tocmai ca să nu fie doborât de vijelie.

O furtună puternică de câteva minute a făcut dezastru şi în localitatea Firiza. Vântul a smuls copacii din rădăcini.

Oamenii spun că nu au văzut niciodată aşa ceva.

A fost cod roşu de furtuni şi în alte zone. La Vaslui a fost pericol de explozie după ce  o bucată din acoperişul unui restaurant a căzut într-o benzinărie şi a fisurat un rezervor încărcat cu câteva tone de gaz. Pompierii au intervenit însă la timp şi au înlăturat resturile.

O altă bucată de acoperiş a fost luată de vânt şi s-a prăbuşit peste un autobuz plin cu oameni. Două persoane au fost rănite.

Din cauza furtunii, peste 700 de oameni din patru localităţi au rămas fără curent electric.

O furtună de o oră a băgat spaima şi printre locuitorii Bacăului

Peste 2.000 de intervenţii ale ISU au avut loc în ultimele 24 de ore.

În schimb, la Suceava, oamenii au avut ocazia să vadă imagini spectaculoase. Chiar în timpul furtunii, când cerul era plin de fulgere, şi-a făcut apariţia un curcubeu.

Afla mai multe desprecaniculafurtunivreme extrema
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt