Zeci de mii de victime ale traficului de persoane

Zeci de mii de victime ale traficului de persoane

Aproape 20.000 de oameni au fost victime ale traficului de persoane în Uniunea Europeană numai în ultimii cinci ani. Acestea sunt cifrele oficiale, însă cei care studiază şi combat fenomenul spun că, în realitate, cifra este mult mai mare. Sute de femei şi copii din România sunt vânduţi în fiecare an, în ţări străine, şi nimeni nu îi mai găseşte vreodată. Una dintre soluţii, pentru care luptă organizaţiile de copii, este interzicerea cumpărării de servicii sexuale.

Anne are 35 de ani. S-a născut în Suedia. La un moment viaţa ei, de copil obişnuit, s-a schimbat radical. Era încă minoră când fost violată şi vândută pentru sex. Au urmat ani întregi de traume. A fost violată şi bătută şi de traficanţi, şi de cei care îi cumpărau serviciile. Familia a abandonat-o şi s-a trezit singură. La un moment dat, şi-a dat seama că se distruge şi a spus stop.

Cel puţin 16.000 de oameni au fost victime ale traficului de persoane în Uniunea Europeană, numai în ultimii cinci ani. Mai mult de trei sferturi sunt femei şi fete minore. Aşa arată rapoartele oficiale, însă cifrele reale sunt mult mai mari.
Sărăcia, excluziunea socială, războiul şi migraţia sunt principalele cauze. Se adaugă cererea mare. Organizaţiile care luptă pentru a combatarea fenomenului cer ca toate statele europene să interzică cumpărarea de servicii sexuale.

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, România este pe primul loc la numărul de victime. De asemenea, în perioada 2013-2015, aproape jumătate dintre cei suspectaţi de trafic de persoane în Uniunea Europeană erau români. În ţara noastră, legea prevede sancţionarea celor care folosesc servicii sexuale ale unei persoane traficate, însă numai dacă ştiu că este victima traficului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt