Alimentele au avut cele mai mari creşteri de preţuri în martie. BNR a făcut o mutare bună când a crescut dobânda

Alimentele au avut cele mai mari creşteri de preţuri în martie. BNR a făcut o mutare bună când a crescut dobânda

Mărfurile alimentare au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri în martie, dintre grupele de produse analizate, în contextul unei inflaţii record pentru ultimii 18 ani. Astfel, produsele nealimentare au devenit a doua grupă de produse după procentul majorării de preţ, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, el menţionând că se observă efecte de runda a doua. El spune că Banca centrală „a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă”.

„Am văzut o schimbare fermă de lider. Practic au pierdut întâietatea ca factori producători de inflaţie mărfurile nealimentare, care au trecut acum pe locul 2, şi a luat conducerea plutonul de mărfuri alimentare. În primul rând pâinea. Avem o scumpire peste medie la pâine.

Media inflaţiei la mărfuri alimentare este 11,20% pe an şi la pâine este de 16,36%. La cartofi, o creştere şi mai mare, peste medie, 36,50%, la citrice peste medie, 12,82%, la ulei 32%, iar peste medie, margarina 16,82%.

Ce arată aceste cifre? Arată în primul rând că Banca Naţională a făcut o mutare bună când a ridicat cu 0,50% dobânda de referinţă pentru că deşi de s-a ajuns clar la concluzia în toate băncile centrale şi în toate sistemele de analiză din lume că această inflaţie globală, care este determinată de criza energetică, nu poate fi lovită în niciun fel cu măsuri de politică monetară. Aici e nevoie doar de măsuri structurale. Dar iată că Banca Naţională, înăsprind politica monetară şi ridicând cu 0,50% dobânda de referinţă în recentul Consiliu de Administraţie, arată că se produc efecte de runda a doua. Toate aceste efecte în planul inflaţiei sunt efecte de runda a doua.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt