Apele s-au retras, problemele rămân

Apele s-au retras, problemele rămân

După ce în 2005 apele le-au măturat agoniseala de-o viaţă, oamenii din Bilieşti au fost loviţi din nou de aceleaşi necaz. Acum o săptămână, ploile torenţiale au potopit comuna vrânceană. Proporţiile dezastrului devin tot mai vizibile pe zi ce trece. Pagubele sunt uriaşe. Iar oamenii sunt nevoiţi să reia munca de Sisif a reconstrucţiei. Toate speranţele lor se leagă însă de sumele promise drept ajutor de Guvern.

De aproape o săptămână comuna vrânceană Bilieşti este parcă ruptă de lume. Localnicii îşi amintesc cu groază
momentul în care inundaţiile au făcut prăpăd.

Viitura a lovit cu atâta forţă încât a distrus zeci de case. Oamenii au fost nevoiţi să se adăpostească la rude sau la
prieteni.

Grav afectaţi de puhoaie sunt şi legumicultorii. Apa a distrus răsadurile, iar fermierii au decis să le replanteze, chiar dacă astfel cheltuiala se dublează.

Singura speranţă a locanicilor rămâne acum ajutorul oferit de Guvern. Cei ale căror case au fost afectate în proporţie de 50-75% vor primi de la stat câte 4 mii de lei, iar cei ale căror locuinţe au suferit stricăciuni pe maximum jumătate din suprafaţa imobilului pe care-l deţinvor primi 2.500 de lei. Încheierea unei poliţe obligatorii de asigurare ar fi făcut ca banii acordaţi să fie doar un bonus. Din păcate, 80 la sută din locuinţele din România nu sunt asigurate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt