Armata voluntară a României: Detalii despre proiectul „serviciului militar voluntar” pentru tineri. Cum se va aplica şi ce presupune

Armata voluntară a României: Detalii despre proiectul „serviciului militar voluntar” pentru tineri. Cum se va aplica şi ce presupune

Tinerii români cu vârste între 18 şi 35 de ani vor putea opta în mod voluntar pentru un stagiu plătit de pregătire militară în cadrul MApN, la finalul căruia fie vor intra în completarea rezervei de mobilizare a Armatei Române, fie vor putea opta să intre într-o selecţie pentru a deveni soldat profesionist cu contract de muncă în Armata României, se arată într-un proiect legislativ dezvoltat de MApN şi detaliat de reprezentanţii instituţiei într-o discuţie cu presa.

Din start trebuie spus că MApN NU are în vedere introducerea unui SERVICIU MILITAR OBLIGATORIU, ci doar un program pe bază de VOLUNTARIAT.

Surse din MApN motivează nevoia introducerii unui sistem de pregătire voluntară a cetăţenilor prin faptul că în prezent există o tendinţă de diminuare progresivă a rezervei de militari, ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Practic, mulţi dintre militarii aflaţi în prezent în rezervă vor ieşi din evidenţele oficiale când îndeplinesc vârsta de 55 de ani, 62 de ani respectiv pentru ofiţeri, scrie Hotnews.ro.

Surse din MApN spun că au existat „enorm” de multe cereri din partea tinerilor pentru a putea participa voluntar la programe de pregătire militară.

Astfel, „Statul Major al Apărării a iniţiat un proiect de modificare şi completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care se propune introducerea unei noi forme de îndeplinire a serviciului militar activ, în calitate de militar voluntar în termen, pentru care sunt eligibili cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care doresc să aibă o pregătire militară”, potrivit reprezentanţilor MApN care au discutat cu presa.

Această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci vine în completare, ca o formă distinctă.

  • Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni (consecutive), în calitate de militar voluntar în termen. În cadrul programului tinerii vor putea învăţa cum să mânuiască diferite tipuri de arme, să participe la cursuri de orientare în teren, de decontaminare, cursuri de prim ajutor şi altele.

„Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.”, potrivit surselor MApN.

  • Mai exact, solda unui soldat, în funcţie de specificaţia armei pe care se pregăteşte, poate varia între 2.800 şi 3.200 de lei lunar.

În plus, la finalul programului de pregătire de 4 luni, fiecare participant va primi un bonus, un stimulent financiar în valoarea a trei salarii medii brute, iar centrele militare îi vor lua în evidenţă şi-i vor introduce în rezerva operaţională a Armatei Române.

Participanţii la aceste programe militare voluntare de 4 luni vor putea la final să şi opteze pentru a intra într-o selecţie a MApN pentru angajarea ca soldat profesionist, cu contract de muncă în Armata României, mai spun sursele MApN.

De precizat că cei care sunt angajaţi undeva şi vor să efectueze acest serviciu militar voluntar - programul de 4 luni - vor putea să o facă fără să-şi piardă locul de muncă, angajatorii fiind obligaţi să suspende temporar contractele de muncă, susţin acelaşi surse.

Proiectul legislativ iniţiat de MApN este în prezent pe cursul de avizare ministerială - se află acum la Ministerul Justiţiei pentru avizare, va ajunge în discuţie în Guvern şi apoi va fi supus dezbaterilor finale şi votului în Parlament, orizontul de timp pentru adoptarea sa fiind chiar anul 2024.

Şeful Armatei cere de urgenţă o lege pentru pregătirea populaţiei: Rusia nu se va opri aici. Nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar e o realitate în care trăim

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani ce doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită. „Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Generalul Gheorghiţă Vlad, aflat în funcţie din noiembrie 2023, a avertizat că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populaţia să facă faţă în cazul extinderii războiului din Ucraina şi nici pentru a acţiona proporţional cu pericolele militare existente. El s-a declarat „mai mult decât convins că politica preşedintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”.

„Da, populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi”, a spus şeful Armatei, la Europa Liberă.

Ministrul apărării din Polonia a devenit luni cel mai nou oficial din Europa care a avertizat că ţara sa trebuie trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

Comentariile făcute luni de de ministrul polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vin după ce mai mulţi oficiali de rang înalt din ţări precum Marea Britanie, Germania, Suedia sau Olanda au avertizat că ţările lor şi UE trebuie să fie pregătite pentru un conflict cu Rusia.

Afla mai multe desprearmatamapn
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt