Cândva la orfelinat, astăzi director de şcoală

Cândva la orfelinat, astăzi director de şcoală

A fost abandonat de mamă la câteva ore după ce s-a născut. A crescut prin spitale şi orfelinate. Educatorii şi profesorii i-au fost deopotrivă mamă şi tată. A trecut însă peste toate, a urmat o facultate, iar acum este profesor şi directorul unei scoli din judeţul Timiş. Vorbim de Ionel Petrea, un om care a
reuşit să demonstreze că indiferent de cât de cruda îţi este soarta, daca lupţi cu tărie îţi poţi realiza visul!

Povestea tristă a lui Ionel Petrea începe pe 22 decembrie 1985 la Făget, în judeţul Timiş. Mama sa lucra la o instituţie de stat din mica localitate din Banat. La câteva ore după ce la adus pe lume, a fugit din spital părăsindu-şi copilul.

Timp de 16 ani băiatul a crescut prin orfelinate şi apoi în centre de plasament din Făget şi Lugoj. Îşi aduce aminte cu groază de acea perioadă. În primii ani, stătea în cameră cu alţi 50 de copii, făcea baie doar de doua ori pe săptămână şi mai tot timpul era bolnav.

În 1990, mai mulţi italieni au venit cu ajutoare pentru casele de copii din România. Unul dintre cei care au însoţit grupul a filmat câteva secvente chiar în orfelinatul în care stătea Ionel Petrea.

Timp de 14 ani nu a aflat nimic despre părinţii lui. I se spusese că au murit. Unui pedagog i s-a făcut milă de el la un moment dat şi i-a mărturisit adevărul. I-a spus că mama lui trăieşte, că locuieşte la mai puţin de 30 de km de casa de copii unde stătea el şi mai mult, are şi o soră care a fost şi ea abandonată. Din acel moment singura dorinţă a lui a fost să îşi întâlnească mama.

A crezut atunci că a greşit cu ceva şi s-a reîntors la centrul de plasament. Când a împlinit 18 ani, în ziua în care a absolvit 12 clase s-a dus din nou să îşi întâlnească mama. Şi de această dată cea care i-a dat naştere a refuzat să îl accepte.

Cuvintele cumplite, însă nu l-au făcut să renunţe la ea. Pentru că avea note bune a intrat la Facultatea de Ştiinţe Economice, iar la finalizarea studiilor a decis să se facă profesor. S-a întors la Făget, acolo unde s-a născut. A început să predea la şcoala gimnazială şi i-a fost profesor chiar şi surorii sale mai mici. Acum a ajuns director la şcoala din comuna Fărdea, la câţiva km de Făget.

Nu s-a stabilit în mica localitate din estul judeţului. Face zilnic naveta de la Făget şi trăieşte cu speranţa că mama lui va accepta în cele din urmă să îl revadă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt