Ţinuţi departe de joacă

Ţinuţi departe de joacă

Mii de copii din România bat în acest moment mingea pe stradă în faţa unor terenuri de sport…. închise! Mulţi directori au ales sa pună lacătul pe porţile terenurilor de sport odată cu vacanţa dintr-un motiv incredibil. Cei mici să nu lase mizerie în urma lor. În Suceava, peste 50% din terenurile de sport din curtea şcolilor sunt inchise, iar la Cluj Napoca, copii trebuie să plătească pentru o oră de joacă. Un ONG i-a cerut deja primarului din Cluj Napoca să îi someze pe primari să scoată lacătele de pe terenuri. 10.000 de oameni au semnat o petiţie în acest sens.

Aceasta imagine a unui băiat de 10 ani din Suceava cu mâna pe gardul terenului de sport, închis cu un lacăt ruginit, este reprezentativă pentru situaţia din sute de localităţi unde copiii sunt obligaţi să bată mingea pe maidane. În Suceava poţi sa numeri pe degetele de la o mâna şcolile care şi-au lăsat, imediat după vacanţă, porţile terenurilor de sport larg deschise.

Directorii de şcoli preferă să ţină terenurile de sport închise pentru că, spun ei, sunt periculoase pentru copii. În alte cazuri, acestea sunt închise pentru că cei mici nu ar menţine curăţenia.

Luate la întrebări, autoritatile din Suceava nu au avut o explicaţie clară pentru lacătele de pe terenuri.

Situaţia se repetă în multe alte judeţe din ţară. În anul 2009 primarul Clujului a obligat toţi directorii de şcoli să ţină terenurile deschise. Aceştia au găsit, însă, o modalitate prin care pot chiar să câştige şi bani. Le închiriază.
Pentru că în toată ţara situaţia acestor terenuri este neclară şi la mâna directorilor care decid aşa cum vor ei, un ONG i-a cerut primarului Emil Boc, care este şi preşedintele asociaţiei municipiilor din România să rezolve problemă.

Peste 10.000 de oameni au semnat deja petiţia care ar putea ţine terenurile de sport din curtea şcolilor deschise.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt