Alcool şi ţigări, doar dacă arăţi buletinul

Alcool şi ţigări, doar dacă arăţi buletinul

La fiecare colţ de stradă sau scară de bloc vedem cel puţin un adolescent care fumează sau bea alcool. Chiar dacă există o lege împotriva vânzării acestor substanţe minorilor, totuşi mulţi cumpără fără nicio reţinere. La unele magazine nici măcar nu sunt întrebaţi de vârstă. Astfel a fost iniţiat un proiect de lege prin care vânzători ar trebui să ceară buletinele înainte de a le vinde. În caz contrar proprietarii magazinelor sau localurilor ar putea primi amenzi de pâna la 500 lei.

Peste 90.000 dintre copiii români fumează zilnic. Este o realitate la care mulţi părinţi rămân nepăsători. Mai mult chiar mulţi dintre ei îşi trimit copiii să le cumpere tutun sau alcool. Oamenii spun că tinerilor ar trebui să li se ceară buletinele. Alţii în schimb sunt nemulţumiţi pentru că, astfel vor sta mai mult la coadă.

Iniţiatorii unui nou proiect de lege spun că minorii nu ar trebui să cumpere ţigări şi alcool. Dacă proiectul va fi votat, adolescenţilor li se va cere buletinul la magazin, pentru validarea vârstei, lucru care până acum nu era obligatoriu.

Proiectul de lege este acum la Camera Deputaţilor, iar dacă va intra în vigoare, magazinele sau localurile care nu respectă lergea vor primi amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei. Un studiu făcut de Salvaţi Copiii arată că 15% dintre adulţi au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 14 ani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt