Atenţie, cad spitale!

Atenţie, cad spitale!

În cazul unui cutremur în România, sistemul sanitar ar fi la pământ, la propriu! Unul din trei spitale din ţară funcţionează în clădiri cu risc seismic. Sunt cifre oficiale, dintr-un raport al ISU din 2018. Nu mai puţin de 37 de unităţi medicale sunt încadrate în clasa I şi II de risc, adică ar fi puternic avariate. În această situaţie este inclusiv cel mai mare spital din ţară, Institutul Clinic Fundeni.

Institutul Clinic Fundeni funcţionează în două corpuri. Clădirea care adăpsteşte blocurile operatorii a fost consolidată la începutul anilor 2000. Pentru corpul B nu s-a reuşit acelaşi lucru. Bucăţi de tencuială se desprind din clădirea uriaşă, iar structura de rezistenţă este serios afectată. Acelaşi corp găzduieşte un alt mare spital: Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu.

În total, în corpul B de la Fundeni sunt peste 800 de paturi. Clădirea a fost încadrată în clasa 2 de risc seismic.

Noul spital ar putea fi amplasat în spaţiul în care acum este o parcare. Un studiu de fezabilitate, făcut împreună cu Universitatea Tehnică de Construcţii, este în lucru. În total, 20 de spitale din Capitală, sunt încadrate la risc seismic, arată un raport al Curţii de Conturi.

,,O treime dintre spitalele din Bucureşti (…) ar putea fi grav avariate în cazul unui cutremur puternic. Acest lucru ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru măsurile ce trebuie asigurate de autorităţi în etapa de răspuns la seism", scrie în acelaşi document.

Spitale din toată ţara ar putea ajunge la pământ la propriu. Datele ISU din 2018 arătau că 137 de unităţi medicale din Bucureşti şi 15 judeţe funcţionează în clădiri cu risc seismic. 11 sunt încadrate în prima clasă. Adică s-ar putea prăbuşi. Pe faţada clădirii se văd crăpături imense, dar şi locuri în care infiltratiile si-au făcut drum de multă vreme. Chiar şi aşa, autorităţile judeţene dau asigurări că totul e în regulă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila mai spune că va exista o consolidare, pe bani europeni. Nu există un termen. Trei corpuri ale spitalului sunt în consolidare de anul trecut. Lucrări, tot pe bani europeni, au fost şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brăila.

În situaţia actuală a sistemului sanitar din România nu ne rămâne decât să sperăm că nu vom avea de dat testul unui cutremur.

foto:google.com/maps/B.A.D

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt