Sărbători cu noi restricţii. Propunere: Test PCR pentru toată lumea

Sărbători cu noi restricţii. Propunere: Test PCR pentru toată lumea

Sărbătorile ar putea veni cu o serie de noi restricţii în România, în contextul în care mutaţia OMICRON a pus în
alertă întreaga lume. Şeful DSU, Raed Arafat, vrea ca toate persoanele care intră în ţară, inclusiv cele vaccinate, să
prezinte un test PCR. Doar că propunerea nu este pe placul minstrului Sănătăţii. Iar lupta se poartă pe două fronturi. Rafila vrea să ia din atribuţiile pe care le are instituţia condusă de Arafat. În legătură cu noua tulpină, ministrul Sănătăţii spune că, cel mai probabil, săptămâna viitoare va fi adoptat un set nou de măsuri pentru că „trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate.”

Restricţiile care ar putea fi introduse în perioada Sărbătorilor au adus ceartă în Guvern. Seful DSU, Raed Arafat, cere test PCR la intrarea in ţară, chiar si pentru persoanele vaccinate. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cel al Transporturilor, Sorin Grindeanu, se opun. Ei susţin că măsura ar genera haor în aeroporturile din întreaga ţară, în contextul în care sute de mii se români se întorc acasă.

Între timp, Alexandru Rafila pregăteşte terenul pentru ca toate măsurile legate de pandemie să fie luate de Minsiterul Sănătăţii, şi nu de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat.

Noua mutaţie OMICRON continuă să alerteze autorităţile din întreaga lume, inclusiv de la noi din ţară. Până acum nu a fost confirmat niciun caz de infectare cu noua variantă, însă există suspiciuni la mai multe persoane întoarse din străinătate. Autorităţile, însă, încă aşteaptă rezultatele secvenţierii.

Autorităţile au actualizat şi lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Spania iese din zona verde şi intră în zona galbenă. Iar în zona roşie au intrat Franţa, Portugalia, Mauritius şi Insulele Mariane de Nord.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt