32 de răniţi sunt internaţi în spitalele din Bucureşti

32 de răniţi sunt internaţi în spitalele din Bucureşti
foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

32 de oameni răniţi în dezastrul de la Crevedia mai sunt internaţi în spitalele din Capitală. Unii dintre ei - în stare gravă. Intubaţi, ventilaţi mecanic şi cu arsuri pe aproape toată suprafaţa corpului. Rudele sunt disperate şi cer dreptate. Până acum, 12  au fost transferaţi în spitale din străinătate. Încă o dată, sistemul medical dovedeşte că, la opt ani de la Colectiv, România nu are un centru funcţional pentru marii arşi, ci doar 30 de paturi în toată ţara

Răzvan lucrează în Anglia de mulţi ani. Când a văzut ce s-a întâmplat la el acasă, în Crevedia, a luat primul avion şi a venit în ţară. Tatăl lui a fost lovit în plin de suflul primei explozii şi a ajuns în stare gravă la spitalul Floreasca. Este intubat, cu arsuri pe aproape tot corpul. Medicii sunt rezervaţi cu privire la evoluţia stării lui de sănătate. 

Din păcate, starea gravă a tatălui nu permite transferul în strănătate în acest moment. Pentru Răzvan, suferinţa este de două ori mai mare. Cei doi oameni care au murit la Crevedia, soţii Florica şi Ionel Barbu, erau unchiul şi mătuşa sa. Nu de puţine ori spuneau că se simţea miros de gaz în curtea lor, aflată lângă staţia GPL. Femeii i-a fost tot timpul frică de o explozie.

Din cei 57 de răniţi, 32 mai sunt în acest moment internaţi în spitalele din Capitală. La Bagdasar sunt 9 pacienţi, dintre care unul în stare gravă, cu arsuri pe 90% din suprafaţa corpului. La spitalul de arşi sunt 3 răniţi, iar starea lor de sănătate a început să se îmbunăţească. Câte un pacient mai este internat şi în spitalele Universitar şi Elias. 
12 răniţi au fost transferaţi în spitale din Italia, Belgia, Austria, Germania şi Norvegia. Sunt stabili şi au apărut semne de ameliorare. Autorităţile au fost nevoite să-i trimită în străinătate, pentru că statul român nu îi poate trata pe marii arşi într-un centru funcţional.
În prezent sunt în jur de 30 de paturi pentru aceşti pacienţi. Cele mai multe, în Bucureşti, la Floreasca, la Spitalul de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, la Bagdasar Arseni şi la spitalele din Timişoara şi Iasi. Mai sunt paturi pentru copii cu arsuri la spitalele Grigore Alexandrescu Şi Sfânta Maria din Iaşi. Şi încă 300 în spitalele judeţene şi municipale, dar pentru pacienţii fără arsuri grave. La Timişoara, secţia pentru marii arşi este în cadrul Casei Austria, ce aparţine de Spitalul Judeţean.
Riscul de infecţie al pacientilor ar trebui să fie aproape egal cu zero. Echipamentele de protectie cu care se intră în boxele sterile sunt în permanenţă înlocuite, iar aparatura este asemănătoare cu cea dintr-o sectie ATI. În acest moment sunt ocupate 5 din cele 6 boxe pentru pacienţi. 
În acest context, Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Ciolacu, face  declaraţii controversate. El a spus că ,,spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii în stare bună. Cei în stare gravă sunt lăsaţi în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriaşe către statul român, acesta este interesul lor". Guvernul a transmis că punctul de vedere este însă o opinie personală.
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt