500 de incendii de vegetaţie într-o săptămână

500 de incendii de vegetaţie într-o săptămână

Căldura face ravagii în toată ţara. Vegetaţia de pe câmp s-a uscat şi zilnic recoltele  iau foc. Într-o singură săptămână au fost 500 de incendii de vegetaţie în România. Rapiţa uscată, spun autorităţile, este printre culturile care iau foc pe timp de caniculă.  Însă, fostul şef al Gărzii de Mediu susţine că un incendiu de vegetaţie se aprinde foarte greu de la sine şi că , în România, oamenii dau foc la mirişte, pentru că vor să fie despăgubiţi pentru culturile eşuate.

Aşa a fost la Măgurele, lângă Bucureşti, sătpămâna aceasta. Fumul gros se vedea de la zeci de kilometri de Capitală. Dar acelaşi tip de imagini le vedem în fiecare zi, în toată ţara. Pe sute de hectare de teren. La Măgurele, flăcările au ajuns până aproape de case, iar fumul şi mirosul de ars s-au strecurat în toate locuinţele, pe o distanţă întinsă.

Alin era cu soţia şi cu copiii în casă în momentul în care a luat foc miriştea. Abia acum realizează în ce pericol au fost puşi.
Atunci toţi oamenii au fost scoşi de poliţie din case, pentru că flăcările erau imposibil de controlat. Alin spune că oamenii care locuiesc lângă câmp ar trebui să fie protejaţi cumva de autorităţi care spun că şi acolo a fost vorba despre un incendiu de vegetaţie. Fostul şef al Gărzii de Mediu spune că un astfel de incendiu nu izbucneşte aşa uşor.
 
Octavian Berceanu spune că agricultorii îşi dau singuri foc la recolta care nu a ieşit aşa cum şi-au dorit. În acest fel, ar primi despăgubiri. Însă, doar o anchetă poate stabili acest lucru. Anul trecut au ars 160 de mii de hectare. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt