Ajutoarele umanitare pentru Gaza vor ajunge din Egipt

Ajutoarele umanitare pentru Gaza vor ajunge din Egipt
foto: twitter.com/nexta_tv

După zile întregi de agonie, palestinienii din Fâşia Gaza vor primi ajutoarele umanitare care aşteaptă la graniţa cu Egipt. Cel mai devreme, camioanele vor intra în Gaza de mâine. Bilanţul la aproape două săptămâni de la declanşarea conflictului este sumbru: 3.500 de palestinieni şi alţi 1.400 de israelieni au fost ucişi.

La noi, Ministerul de Externe anunţă că un al doilea român cu dublă cetăţenie este declarat dispărut în Israel. Până acum, patru români cu dublă cetăţenie şi-au pierdut viaţa în război. Vă avertizăm, urmează imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional.

20 de camioane aşteaptă, la graniţa cu Egipt, să intre în Fâşia Gaza, în urma acordului încheiat cu Statele Unite. Alimentele şi apa sunt pe sfârşite pentru cele 2,4 milioane de locuitori, privaţi şi de electricitate, după asediul impus de Israel. 

ONU avertizează însă că ar fi nevoie de 100 de camioane pe zi. Israelul susţine în continuare că nu va permite trimiterea de ajutoare de pe teritoriul său, atâta vreme cât Hamas nu eliberează ostaticii. Camioanele trebuie să fie securizate, iar condiţiile de intrare prin punctul de trecere de la Rafah sunt drastice. 

Şi Rusia a anunţat că va trimite 27 de tone de ajutoare în Gaza. La graniţă nu sunt însă numai convoaie care aşteaptă să intre. Zeci de medici voluntari vor să-i ajute pe cei răniţi în bombardamente. În enclavă, criza este tot mai gravă. De zece zile, niciun strop de apă nu ajunge în Gaza. Şi nici alimente sau combustibil. 

La aproape o zi de la atacul devastator asupra unui spital din oraşul Gaza, un alt bombardament a avut loc în apropierea unui centru medical. 13 civili şi-au pierdut viaţa, însă un băieţel de numai şapte ani a fost scos de sub dărâmături în viaţă.

Între timp, presa palestiniană anunţă că ”Mama Hamas”, singura femeie din conducerea organizaţiei teroriste, a fost ucisă. Jamila al-Shanti, văduva cofondatorului Hamas, a pus bazele mişcării femeilor din Hamas şi a devenit prima femeie aleasă în biroul politic al organizaţiei, în 2021.

În Israel, Forţele Armate anunţă un nou bilanţ al ostaticilor luaţi de Hamas: 203 persoane au fost duse în Fâşia Gaza. Din păcate însă, o fată de 12 ani şi bunica ei au fost găsite moarte. Fuseseră luate ostatice de terorişti din kibbutzul în care locuiau, lângă graniţă.
În nord, atacurile Hezbollah sunt din ce în ce mai ameninţătoare. Gruparea a lansat spre Israel numeroase rachete din Liban, care au ţintit atât obiective militare, cât şi poziţii civile. Militanţii au încercat să se şi infiltreze în Israel, dar asaltul a fost dejucat. 
În România, Ministerul de Externe anunţă un al doilea român cu dublă cetăţenie, care este dat dispărut. Până acum, patru români cu dublă cetăţenie au murit în războiul dintre Israel şi Hamas.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt