Angajaţii azilului din Mureş au minţit

Angajaţii azilului din Mureş au minţit

Angajaţii azilului groazei din Bărdeşti, judeţul Mureş, au recunoscut că au minţit la audieri! Procurorii au interceptat mai multe conversaţii între ei, în timp ce se puneau de acord cu ce să spună în faţa anchetatorilor. Ies la iveală şi noi informaţii despre condiţiile mizere în care erau ţinuţi bătrânii şi ororile la care au fost supuşi. Legaţi de pat, murdari şi lăsaţi fără mâncare zile întregi.

Procurorii strâng în continuare probe în cazul Centrului de Ingrijire din Mureş, unde zeci de bătrâni, dar şi copii cu dizabilităţi erau ţinuţi nemâncaţi şi neîngrijiţi. Au interceptat şi conversaţii telefonice între două angajate ale centrului. Una dintre ele, după ce a fost audiată, a învăţat-o pe colega sa ce să spună în faţa anchetatorilor şi că trebuie să fie atentă la ce vorbeşte.

CUM AU ÎNCERCAT SĂ SCAPE SUSPECŢII
,,Poliţistul pe toată lumea o să cheme. De asta i-am zis lui...să încercăm, măcar noi patru să mergem pe o vorbă. Să ne scăpăm! Omule, noi nu ştim, aia nu ştim. Să nu ne găsească pe noi şi cu aia, că noi i-am pus pe ei."
sursa: stenograme dosar
Practic, o învăţa să mintă în faţa anchetatorilor, astfel încât toţi martorii să prezinte aceeaşi poveste şi să scape basma curată, fără vreo măsură luată de procurori. În altă conversaţie apar detalii despre condiţiile din centru. Luni de zile, unii oameni erau ţinuţi numai în subsolul clădirii.
BĂTRÂNII, ŢINUŢI LUNI DE ZILE ÎN SUBSOL
,,Ne-am dus jos dimineaţă, acolo, jos în beci, în prima zi când am fost, nici n-am ştiut, omule, unde e lumina, ce-i acolo?! Atâta am tot umblat în jur până ce am găsit lumina şi am pornit-o. Erau amândouă jos în beci."
sursa: stenograme dosar
Una dintre femei povesteşte un episod care până şi pe ea a şocat-o, despre cum se purtau alţi angajaţi ai centrului. Unii bătrâni nu erau schimbaţi, iar zile întregi nu li se dădea de mâncare. Mai mult, erau legaţi de pat.
ORORILE DIN CENTRUL DE BĂTRÂNI
,,Aia erau închişi acolo. Ieri dimineaţă când ne-am dus, erau plini de urină şi fecale, o putoare de ne înecam. Ăia cine ştie când au fost schimbaţi, când au mâncat. Au uitat să-i dea să mănânce seara. Nici n-a mâncat."
sursa: stenograme dosar
În urmă cu două săptămâni, echipele de control au verificat Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Bărdeşti. Acolo au descoperit, la subsol, şapte oameni legaţi şi ţinuţi în condiţii de coşmar, unii dintre ei copii cu probleme psihice. 17 oameni au fost relocaţi în alte centre sociale. Până acum, trei persoane din conducerea azilului sunt arestate preventiv, iar licenţa centrului a fost retrasă.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt