Au murit sub ochii medicilor. Zeci de pacienţi internaţi. Au mâncat peşte de la mănăstire

Au murit sub ochii medicilor. Zeci de pacienţi internaţi. Au mâncat peşte de la mănăstire

Celulă de criză la Ministerul Sănătăţii, după ce trei pacienţi au murit şi alţi 29 au ajuns la spital, cu simptome grave de toxiinfecţie alimentară. Toţi erau internaţi la spitalul de psihiatrie  Murgeni din judeţul Vaslui.
Şi ei, dar şi personalul medical, ar fi consumat mâncare stricată. Alimentele, pe bază de peşte, proveneau din pomana de la o mânăstire din apropiere. În spitalele din zonă a fost activat planul alb de intervenţie, iar acum este în desfăşurare o anchetă pentru a se stabili cum s-a ajuns în această situaţie. Între timp, Spitalul din Murgeni a fost amendat cu 12.000 de lei.
Alerta s-a dat la câteva ore după ce pacienţii Spitalului de Psihiatrie Murgeni au mâncat din pomana primită de la Mânăstirea Floreşti: peşte pangasius, iar la spital au primit şi conserve din peşte. 
Dimineaţa a fost solicitată ambulanţa. Un bărbat în vârstă de 45 de ani intrase în stop cardiorespirator şi a fost transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroeneterocolită. În ciuda manevrelor de resuscitare, omul a murit. În doar câteva ore ambulanţa a fost solicitată de patru ori. Un alt bărbat în vârstă de 54 de ani şi o femeie de 50 de ani s-au stins. Iar un alt pacient este în stare gravă la spital. 
29 de pacienţi se află acum internaţi: 15 dintre ei la Spitalul din Bârlad, 9 au ajuns la Vaslui şi 5 la Spitalul Boli Infecţioase din Iaşi. A fost nevoie de ambulanţe pentru victime multiple ca să fie transferaţi în timp util. Rudele aşteaptă cu sufletul la gură veşti de la medici.
Şi cinci angajaţi ai spitalului au mâncat şi au avut probleme digestive. Reprezentanţii mânăstirii susţin că şi ei au consumat din mâncarea de la pomană, însă nu au avut nimic. Acum se ia în calcul inclusiv ipoteza ca mâncarea pacienţilor să fi fost otrăvită. 
DSP Vaslui a cerut lista cu meniurile din ultimele trei zile ale spitalului. Inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară au fost să ridice probe de la Mânăstirea Floreşti unde au recoltat probe din mâncare. 
Inspectorii sanitari ar fi pus sechestru pe 100 de kilograme de peşte pangasius. O serie de probe au fost trimise şi la Institutul de medicină legală din Iaşi.
Proprietarul depozitului de unde a fost cumpărat peştele spune însă că marfa este conformă. Ministrul Sănătăţii susţine că cei care trebuie să răspundă sunt chiar managerii spitalului. 
În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpa.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt