Blocul ,,Hong Kong", pericol public

Blocul ,,Hong Kong", pericol public
foto: Instagram.com/whereintheworldismiha

Două blocuri din Bucureşti care în ultimii ani s-au transformat într-o adevărată atracţie turistică au ajuns un risc uriaş pentru cei care locuiesc acolo. Chiar dacă sunt încadrate, în caz de cutremur, la grad de risc II, subsolul este atât de degratat încât nici echipele de mentenanţă ale companiei de electricitate nu vor să mai coboare. Unii locatari vor ca imobilul să fie reconsolidat, dar cei mai mulţi se împotrivesc deoarece ar pierde mulţi bani în urma lucrărilor.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut obţinerea unei autorizaţii de construire în regim de urgenţă, pentru siguranţa locatarilor. Blocul este considerat pericol public.

Totul a plecat de la un electrician care, la ultima sa intervenţie, în aprilie, a descoperit cât de degradat este subsolul. La parter şi demisol, totul arată normal, dar cum cobori, apar problemele. În ultima săptămână au fost controale Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Ambele instituţii au găsit nereguli grave şi urmează să facă noi expertize. Cu toate acestea, unii locatari se încăpăţânează să spună că blocul lor este sigur. 
Unii sunt sceptici cu privire la reconsolidare. Ori sunt în vârstă şi nu au unde să se mute, alţii însă fac bani din închirierea apartamentelor.
 
Blocul a fost construit la sfârşitul anilor 30, deci aproape cu 100 de ani în urmă. În el au locuit personalităţi culturale importante, precum scriitorul Dan Grigorescu sau poetul Nichifor Crainic.Acum arată ca după război, cu găuri ca cele lăsate de gloanţe, faţada distrusă în multe locuri şi tencuiala căzută. Unii locatari chiar s-au apucat să renoveze clădirea singuri, la exterior. Riscul de prăbuşire este mare nu numai în cazul unui cutremur major. Şi unul de intensitate mai mică l-ar putea pune la pământ.
 
Cu toate acestea, majoritatea locatarilor a votat pentru neînceperea lucrărilor de consolidare. Mai ales când mulţi fac bani frumoşi de pe urma chiriilor în centrul Capitalei. O noapte de cazare în blocurile cu risc seismic începe de la 200 lei, iar chiria de la 500 de euro lunar.  Un apartament de trei camere se vinde cu peste 200.000 de euro. Dar foamea de bani este atât de mare încât unii locatari au transformat vechile boxe în apartamente de numai 13 metri pătraţi, pe care le vând la aproape 20.000 de euro.
Sunt sute de astfel de clădiri în Capitală, care ar fi îngenunchiată la un cutremur. Celor două imobile de pe strada Vasile Conta au ajuns şi în atenţia primarului Nicuşor Dan, care se va întâlni cu locatarii, pentru a găsi o soluţie. Legea cu privire la clădirile cu risc seismic s-a schimbat, însă nu a fost adoptată o prevedere extrem de importantă, care să interzică închirierea apartamentelor din blocurile cu bulină. 
Deşi în vigoare de la începutul lunii august, legea nu este aplicată însă. Dacă s-ar respecta, sute de afaceri  ar trebui închise de urgenţă în toată ţara.
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt