Cărţi poştale cu eroii din perioada comunistă

Cărţi poştale cu eroii din perioada comunistă

,,Demnitate şi curaj!”. Sunt cuvinte puternice sub care Poşta Română a lansat o campanie în memoria sau în numele celor care s-au împotrivit regimului comunist, a celor care nu s-au temut să se opună deţinuţilor politici.

100 de cărţi poştale care  întruchipează imaginea unui deţinut politic au fost lansate simultan în mai multe oraşe din România. Tototdată vorbim şi despre o revistă, dar şi NFT-uri dedicate acestor eroi. 

Regimul Comunist rămâne o parte importantă din istoria noastră. Este regimul care a semănat frică în inimile celor care nu au vrut să se supună. Gherghina este unul dintre acei români.

Era asistent medical, locuia într-un cămin de nefamilişti şi împreună cu administratorul blocului, care urma să-i devină soţ, dar şi cu un prieten, au împânzit străzile Capitalei cu peste 12 mii de fluturaşi împortiva regimului. Au fost prinşi patru ani mai târziu, iar acasă, au lăsat în urmă doi copii. Cel mai mare avea atunci doar trei ani. 

Gherghina  a primit  cinci ani de închisoare pentru gestul ei, iar în urma unui armistiţiu, pedeapsa i-a fost redusă la trei luni în spatele gratiilor. A fost cea mai neagră perioadă a vieţii ei.  Mii de oameni au fost arestaţi în anii 70-80. Erau intelectuali, muncitori, studenţi sau pensionari.
De acum, 100 dintre cei care n-au stat cu capul plecat în faţa comunismului apar pe cărţile Poştale lansate de Poşta Română. Pentru tinerii de astăzi libertatatea este un drept. În perioada comunistă era ceva la care oamenii abia dacă îndrăzneau să spere.
 
Cărţiile poştale au şi un cod QR care odată accesat îi duce pe oameni direct pe pagina campaniei. De asemenea campania Demintate şi Curaj are şi o pagină de Facebook.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt