Civilii din Gaza aşteaptă deschiderea graniţei cu Egiptul

Civilii din Gaza aşteaptă deschiderea graniţei cu Egiptul
foto: twitter.com/nexta_tv

Atacurile aeriene asupra Gaza continuă. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa în ultimele bombardamente şi peste o mie se află şi acum sub dărâmături. Convoaiele cu ajutoare umanitare sunt blocate în partea Egiptului în timp ce civilii din Gaza mai au puţină apă şi hrană iar curentul electric lipseşte şi el.

Pe fondul crizei umanitare şi a conflictului care riscă să se extindă, Joe Biden merge miercuri în Israel. În timp ce Israel se pregăteşte de o ofensivă terestră în Gaza, Iranul ameninţă şi ar putea lansa atacuri preventive.  

Cel puţin 80 de oameni şi-au pierdut viaţa după atacurile lansate în timpul nopţii atât în centrul Fâşiei Gaza, cât şi în zonele din sud, pe unde civilii au fost instruiţi să plece. La punctul de frontieră Rafah, şi el lovit, oamenii încă aşteaptă deschiderea singurei porti spre libertate.
Israel a anunţat că, în urma atacurilor, un lider al grupării teroriste Hamas a fost ucis. În Gaza City, palestinienii îşi îngroapă morţii. 11 membri ai unei familii omorâtă în ultima săptămână de bombardamente au fost înmormântaţi. În toată enclava însă, cel puţin 1.200 de oameni sunt încă prinşi sub dărâmături, inclusiv 500 de copii.
În ce priveşte ajutorul umanitar pentru civilii din Gaza, chiar şi după vizita secretarului american de stat Anthony Blinken, situaţia rămâne incertă. Convoaiele umantiare încă aşteaptă la graniţă, pentru a putea intra în Gaza. 
Luptele continuă şi în nordul Israelului. De dimineaţă, armata a lansat atacuri aeriene asupra mai multor ţinte Hezbollah aflate pe teritoriul Libanului.  Patru oameni au fost ucişi în timp ce încercau să treacă graniţa dinspre Liban şi să pună un dispozitiv explozbil în Israel.
La rândul său, şi Hezbollah a anunţat că a lovit poziţiile israeliene de la graniţă. O nouă ameninţare se conturează însă la orizont. De la Teheran, ministrul iranian de Externe avertizează cu privire la posibile atacuri preventive asupra Israelului, care se pregăteşte de o ofensivă terestră în Fâşia Gaza. Liderii rezistenţei nu vor permite Israelului să facă ce vrea în Gaza, a mai transmis oficialul.
Iar războiul s-ar putea extinde, a transmis şi liderul suprem al Iranului. 
Joe Biden, liderul SUA, merge miercuri în Israel. După Israel, Joe Biden va merge în Iordania, unde se va întâlni cu înalţi oficiali dar şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. În anticiparea ofensivei terestre, Statele Unite trimit 4,000 de soldaţi la graniţa cu Israelul. Nu ar urma să fie trimişi pe front, ci să ofere asistenţă în cazul în care conflictul escaladează. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt