Coreea de Nord a testat un „sistem subacvatic de arme nucleare”

Coreea de Nord a testat un „sistem subacvatic de arme nucleare”

Coreea de Nord afirmă că a testat un „sistem subacvatic de arme nucleare” ca răspuns la exerciţiile militare comune ale SUA, Coreeide Sud şi Japoniei, potrivit informaşiilor difuzate de presa de stat, relatează BBC.
Testarea „Haeil-5-23”, un nume pe care Coreea de Nord l-a dat dronelor sale de atac subacvatice cu capacitate nucleară, a avut loc în apele din largul coastei sale de est.
Nordul a efectuat anterior teste similare, dar cel mai recent vine pe fondul unei escaladări a retoricii nordului.
Coreea de Nord a transmis  în repetate rânduri că îşi consolidează arsenalul militar în pregătirea unui război care ar putea „oricând să izbucnească” în peninsulă.
Liderul său, Kim Jong Un, a declarat săptămâna aceasta că obiectivul reunificării s-a încheiat şi a desemnat Sudul drept „principalul duşman”.
Declaraţiile sale au urmat, de asemenea, câtorva progrese susţinute în ceea ce priveşte capacităţile militare şi nucleare ale ţării - inclusiv în operaţiunile subacvatice ale acesteia.
În septembrie anul trecut, Nordul a dezvăluit ceea ce pretindea că este primul său submarin capabil să lanseze arme nucleare.
Din martie 2023, a revendicat, de asemenea, teste ale sistemului său Haeil - drone subacvatice cu arme nucleare.
Se ştiu puţine lucruri despre aceste arme sau despre pretinsa lor performanţă, dar analiştii spun că acestea sunt o armă mai puţin semnificativă decât rachetele balistice nucleare din Nord.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt