Criză de angajaţi în România

Criză de angajaţi în România

E disperare în rândul angajatorilor din România! Deşi mulţi oferă salarii ce depăşesc 1000 de euro, chiar şi aşa nu găsesc angajaţi. Au ajuns să caute muncitori în Asia sau în Africa. Şi, dacă altadata târgurile de forţă de muncă erau salvarea, acum abia reuşesc să recruteze doi-trei oameni. Între timp pierd bani, contracte generoase în străinătate şi unii se gândesc deja să pună lacătul pe afaceri. 

Criza de forta de muncă afectează toată ţara. In vest, oamenii de afaceri cauta deja angajati pe alte continente. Valeriu Trip este proprietarul unei companii din Oradea cu 500 de locuri de munca. Are insa doar putin peste 300 de angajati. A adus şi oameni de la 50-60 km de Oradea, dar şi din Ungaria sau chiar Sudan. Unii s-au adaptat, alţii au dat bir cu fugiţii.
Nici în Suceava, lucrurile nu stau mai bine. La această fabrică de construcţii şi mobilă, patronii oferă, pe lângă salariu, transport gratuit şi o masă caldă în timpul zilei. Mai mult, patronii sunt dispuşi să angajeze oameni care nu cunosc meserie, dar pe care să-i formeze pe banii firmei. 
Pentru a găsi angajaţi, patronii bat, aproape zilnic, drumul la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. De cele mai multe ori o fac degeaba. Şi la malul mării, anul acesta, mulţi străini au servit la terase, au schimbat aşternuturi sau au lucrat în bucătării.
Toti angajatii lucreaza 6 zile pe saptamana. Personalul din hotel acumuleaza 48 de ore pe saptamana si primeşte salarii care pornesc de la 450 de euro, in timp ce lucratorii din restaurant si bar aduna 6o de ore saptamanal si castiga 8oo de euro. Salariile pe care le primesc sunt mai mari decât în ţările de origine, mai ales că masa şi cazarea le sunt asigurate.
Patronatele din turism susţin că angajaţii românii calificaţi în domeniu sunt din ce în ce mai rari, pentru că pleacă, la rândul lor, afară, pentru salarii mai bune.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt