Cum ne obişnuim cu frigul

Cum ne obişnuim cu frigul

Diferenţele mari de temperatură reprezintă un factor de stres pentru organism. Iar cei mai afectaţi sunt copiii, vârstnicii si persoanele cu afectiuni cronice. Chiar şi aşa, organismul omului are capacitatea de a se adapta la diferenţele de temperatură, dar nu imediat.

La o diferenţă de 4 grade Celsius acomodarea durează până la 12 zile. Dacă în weekend, la Timişoara, termometrul arăta 20 de grade,  acum sunt doar 2-3 grade Celsius.

Corpul se poate obişnui cu schimbările de temperatură, dar pentru asta este nevoie de timp. De aceea, după câteva zile călduroase  percepem mai greu scăderea bruscă a temperaturii. Atunci când ea scade, organismul redistribuie sângele către organele vitale, iar astfel transpirăm mai puţin. Acest lucru aduce un stres în plus pentru corp. Cei mai afectaţi sunt pacienţii cu boli pulmonare.

O scădere bruscă a temperaturii mediului înconjurator, de la 19-20 grade Celsius, la 2-3 grade Celsius, poate avea efecte semnificative asupra noastră şi poate fi chiar periculoasă. Totuşi, medicii spun că există câteva măsuri de protecţie pe care putem să le luăm, ca să reducem efectele acestei scăderi bruşte de temperatură.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt