Dispute etnice doar când este vorba de politică

Dispute etnice doar când este vorba de politică

An de an, discursul lui Viktor Orban de la tabăra de vară de la Tuşnad, naşte conflicte etnice între români şi maghiari. Însă, o dată ce programul politic se termină, în Harghita şi Covasna se reinstaurează o normalitate veche de sute de ani. Etnicii români şi maghiari de aici trăiesc într-o bună vecinătate, se distrează împreună şi îşi împart bucuriile şi tristeţile.

Scenele au avut loc la cateva minute după terminarea discursului lui Viktor Orban de la Tusvanyos, adică festivalul creat în jurul Taberei de Vară de la Tuşnad. Este unul dintre puţinele momente din timpul anului în care etnicii maghiari şi români din regiune vorbesc pe limbi diferite. Este şi cazul Andreei şi a lui Molnar, care formează de  mult timp un cuplu. Andreea este româncă, din Baia Mare, în timp ce Molnar este un etnic maghiar care trăieşte în Sfântu Gheorghe. A fost o dragoste la prima vedere.
Despre dispute etnice în interiorul căminului lor, nici nu poate fi vorba şi bariera lingvistică este depăşită cu mult umor. La fel ca cei mai mulţi oameni din regiune, fiecare îi respectă cultura celuilalt şi inevitabil găsesc puncte comune.
Tusvanyos nu este doar despre politică. În momentul în care discursurile se termină, voia bună se instaurează. Timp de 5 zile, la Tuşnad are loc cel mai important festival din regiune.
Potrivit ultimului recensământ, puţin peste 1 milion de etnici maghiari trăiesc în România, cei mai mulţi dintre ei fiind stabiliţi în judeţele Harghita şi Covasna.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt