Drumul banilor spre Biserică. Cod QR pentru sfânta donaţie

Drumul banilor spre Biserică. Cod QR pentru sfânta donaţie

Cutia Milei nu mai este ce a fost, iar uşor, uşor, bisericile ajung să fie în pas cu digitalizarea. Aşa se face că, pe o cupolă a Catedralei Mântuirii Neamului, a apărut un cod QR. Cine îl scanează este redirecţionat către un site în care poate face donaţii  prin diferite metode pentru lucrări la biserică.

De altfel, în ultimii ani, statul român a cheltuit  sute de mii de lei prin Secretariatul de Stat pentru Culte pentru astfel de lucrări. Ultima investigaţie Recorder arată cum sunt de fapt accesaţi banii publici, dar şi corupţia, mita şi traficul de influenţă care ajunge până în vârful Bisericii. 

De curând, pe Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti a apărut un semn care pentru mulţi enoriaşi este un mister! Este un cod QR, însă pentru donaţii.  Credincioşii care vor să ajute la pictarea lăcaşului de cult pot face, direct de pe telefon, o donaţie. Pentru unii credinioşi însă pare mai mult o bătaie de cap. 

Apariţia codului QR pe cupola Catedralei Mântuirii Neamului a venit la decizia sectorului de construcţie a lăcaşului de cult. 

Până în acest moment s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru construirea Catedralei Neamului. Pe lângă aceşti bani, şi donaţiile din partea enoriaşilor au ajutat la ridicarea ei. 
Pe de altă parte, ultima investigaţie Recorder arată  cum cheltuirea banilor publici care ajung la biserici prin Secretariatul de Stat pentru Culte se face prin corupţie şi mită. 
Cu o cameră ascunsă şi pretinzând că este un om de afaceri cu relaţii în lumea politică, preotul Petrică Leacşu a arătat cum împărţirea banilor publici alocati catre biserici se decide prin trafic de influenţă.
Preotul Petrică Leacşu a mers la mai mulţi preoţi şi călugări cu o propunere. Le-a spus că poate să obţină din partea Secretariatului de Stat pentru Culte 800.000 de lei pentru lucrări de renovare. Însă, le cerea un comision de 20% - lucru ilegal. După o săptămână, călugării de la mănăstire au acceptat traficul de influenţa şi au întocmit şi documente cu preţuri mărite artificial. Astfel aceştia acopereau mita de 20%. 
Preotul nu s-a oprit aici şi s-a dus mai sus. La arhiepiscopul Tomisului, o figură importantă a Bisericii Ortodoxe Române. Cu aceeaşi propunere, Înaltpreasfinţitul Teodosie a primit bucuros oferta, iar negocierile au continuat şi în următoarele zile. Contactat de jurnaliştii Recorder pentru a explica de ce a fost de acord cu traficul de influenţă şi mita, arhiepiscopul Tomisului a dezminţit discuţia purtată cu aşa zisul om de afaceri. 
Anual, statul român alocă zeci de milioane de euro către lăcaşele de cult din România prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt