Explozie pe navă, marinarii au fost salvaţi

Explozie pe navă, marinarii au fost salvaţi
foto: Autoritatea Navală Română

Explozie la bordul unei nave străine, aflată în apele noastre teritoriale, la 10 mile de portul Sulina. Echipajul a anunţat că a abandonat vasul şi a cerut ajutorul autorităţilor române. Marinarii au fost recuperaţi şi aduşi în siguranţă în portul Sulina. O altă navă militară a Forţelor Navale Române, cu scafandri specializaţi în distrugerea minelor, a fost trimisă pentru verificări. 

Mesajul de urgenţă, din partea echipajului navei SEAMA, a venit în jurul orei 06:50. A lăsat ancora pe fundul mării şi aştepta ca autorităţile de trafic să-i permită intrarea pe canal.

La bordul cargoului încărcat cu ciment, ancorat la 10 mile marine travers de portul Sulina, ar fi avut loc o explozie. Marinarii au transmis că deflagraţia s-a declanşat în sala motoare,  fără a preciza dacă a fost din cauza unor probleme tehnice sau în urma impactului cu o mină marină. Nu au exclus această ultimă variantă. Echipajul a abandonat nava şi a cerut evacuarea pentru că apa inundase deja sala maşini. Centrul de Coordonare şi Salvare Maritimă a trimis imediat o navă a Agentiei Romane de Salvare.

Marinarii suferiseră atacuri de panică, iar unul dintre ei avea traumatisme abdominale de la suflul exploziei. Nava SEAMA, sub pavilion Togo, este un cargo vechi de 42 de ani, cu tehnică uzată şi motoare foarte vechi. Expertii spun că la acest tip de navă, defecţiunile sunt la ordinea zilei.

Nava SEAMA nu s-a scufundat deocamdată. Va fi tractată la ţărm unde Autoritatea Navală Română va începe investigaţiile. Există suspiciuni că nava a fost lovită de o mină, însă deocamdată nu e sigur. 

Pentru a depista cauza exploziei şi Forţele Navale Române au trimis în zonă o navă militară cu scafandri specializaţi în depistarea şi distrugerea minelor. De asemenea, un elicopter IAR 330 Puma din serviciul de căutare-salvare, este pregătită pe Baza Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcţie de solicitări.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt