Facturile la curent ar putea creşte de la anul

Facturile la curent ar putea creşte de la anul

Începutul anului viitor ar putea aduce facturi şi mai mari la energia electrică pentru toată lumea. Statul vrea să încurajeze producţia industrială de energie verde, dar cu banii oamenilor. Nu este pentru prima dată când s-ar întâmpla acest lucru. Şi acum, pe facturile românilor sunt două taxe cu scopul de a scădea preţul energiei. Acest lucru nu s-a întâmplat. 

România vrea mai mulţi producători industriali de energie verde: eoliană şi solară. Pentru asta, autorităţile au venit cu un proiect care le garantează investitorilor un preţ de vânzare potrivit pentru a fi rentabili. În cazul în care preţul energie va scădea, însă, statul le va subvenţiona diferenţa de bani. Din fonduri proprii şi din banii consumatorilor.

Nu ar fi pentru prima dată, aşa am ajuns să plătim aproape 10% din factură pe taxe precum: contribuţie pentru cogenerare şi certificate verzi. 

Dacă proiectul de lege trece sub această formă, de la 1 ianuarie ar urma o a treia taxă care s-ar putea numi „contracte pentru diferenţă”. Chiar dacă scopul acestei contribuţii ar trebui să aducă beneficii pe termen lung consumatorilor, situaţiile din ultimul an ne arată exact contrariul.
Contribuţia pentru cogenerare a apărut în 2011 şi ar fi trebuit să ducă la nişte investiţii prin care consumatorii să beneficieze de energie electrică mai ieftină pe termen lung.
La recomandarea Comisiei Europene, ţara noastră ar putea renunţa la plafonarea preţului la energie. Ordonanţa de urgenţă de anul trecut,care a stabilit trei categorii de preţuri plafonate la energia electrică şi gaze naturale ar trebui să fie în vigoare până la 31 martie 2025.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt