Fermierii ,,plătesc" ajutorul României pentru Ucraina

Fermierii ,,plătesc" ajutorul României pentru Ucraina

De un an şi jumătate fermierii români sunt prinşi în menghina prieteniei cu interes dintre România şi Ucraina. Liberul acces al cerealelor ucrainene pe piaţa europeană i-a dus pe agricultorii din România într-o situaţie disperată.

Ucrainenii vând mai ieftin şi trec o cantitate uriaşă de cereale prin ţara noastră, ceea ce pune o presiune imensă pe logistică. Ei fac mult mai mulţi bani cu marfa vecinilor, în timp ce fermierii noştri rămân cu marfa în silozuri în condiţiile unei producţii bune.

Mâna întinsă Ucrainei de căte ţara noastră îi pune într-o situaţie extrem de dificilă pe fermieri. Prin România au trecut mai mult de jumătate din exporturile Ucrainei de cereale. Importurile libere de mărfuri ucrainene în Uniunea Europeană a distorsionat complet piaţa din România, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria. La începutul lunii mai, importurile au fost interzise până în septembrie în cele 5 state, iar cerealele doar au  tranzitat aceste ţări. 

Mai mult, oficialii ţării noastre le-au promis vecinilor creşterea capacităţii de tranzit. Specialiştii spun că fermierii sunt puternic afectaţi chiar şi doar de tranzitul grânelor. Preţurile pentru transportul cerealelor au crescut puternic de la declanşarea războiului şi fermierii stau cu marfa în silozuri nu o mai pot da la export.
 
Dacă pentru tranzit pare o problemă fără rezolvare, să revenim la import. După terminarea interdicţiei europene, Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că păstrează unilateral interdicţia pentru a-şi proteja fermierii. România a ales să o prelungească temporar. În timp ce bulgarii nu mai aplică acesată interdicţie. Adică...liber la importul din Ucraina.
Chiar şi cu importurile limitate, fermierii întâmpină mai multe probleme. În plus, un an agricol bun, aşa cum a fost cel de acum... vine şi cu dezavantaje. Oferta e mult mai mare decât cererea, iar preţul scade. Şi nici nu suntem singuri în această piaţă a cerealelor, de o cultură bogată au avut parte şi statele cu care concurăm pe piaţa exporturilor.
 
În aceste condiţii, realitatea cruntă a fermierului este că trebuie să producă mai mult, să muncească mai mult pentru a-şi păstra marja de câştig. În actualul scenariu. Ucraina are şanse mari să devină membră a Uniunii Europene, aşa că concurenţa va fi cu atât mai acerbă. Atunci statul nu va mai putea oferi niciun mecanism de protecţie, iar fermierii vor trebui să ia problema în propriile mâini. 
 
Tranzitul cerealelor ucrainene prin ţara noastră a explodat după ce Rusia s-a retras din acordul internaţional de tranzit al cerealelor prin Marea Neagră. Anul acesta Ucraina a cultivat doar pe 60 la sută din suprafaţa agricolă. restul terenurilor fiind sub ocupaţia ruşilor sau...pline cu mine

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt