Filme de groază cu Mickey Mouse, anunţate la expirarea drepturilor de autor Disney

Filme de groază cu Mickey Mouse, anunţate la expirarea drepturilor de autor Disney
foto: Pixabay

La doar 24 de ore după ce drepturile de autor iniţiale ale Disney asupra lui Mickey Mouse au expirat, au fost anunţate două noi filme de groază independente cu îndrăgitul personaj, anunţă AFP.
"Steamboat Willie", primul film Disney care l-a avut în prim plan pe Mickey Mouse, a intrat, luni, în domeniul public, conform legislaţiei americane, la 95 de ani de la lansarea sa iniţială.
Asta înseamnă că oricine este acum liber să copieze, să partajeze, să reutilizeze şi să adapteze versiunile primitive, timpurii, ale personajelor care apar în film, inclusiv Mickey şi prietena sa Minnie.
În ciuda avertismentelor din partea Disney că va încerca să îşi protejeze cel mai emblematic personaj, se aştepta ca regizorii oportunişti să anunţe rapid propriile remake-uri şi adaptări neoficiale - şi nu au dezamăgit.
"Mickey's Mouse Trap" va prezenta un ucigaş mascat, îmbrăcat ca Mickey, care urmăreşte un grup de tineri prieteni printr-o sală de jocuri, în timp ce o altă comedie horror fără titlu vede un şoarece sadic chinuind pasagerii unui feribot care nu bănuiesc nimic.
"Am vrut doar să ne distrăm cu totul", a declarat regizorul "Mickey's Mouse Trap", Jamie Bailey, într-un trailer postat pe YouTube.
"Vreau să spun că este Mickey Mouse din Steamboat Willie care ucide oameni. Este ridicol. Am mers cu asta şi ne-am distrat făcându-l şi cred că se vede", a adăugat el.
Comedia horror cu buget redus este aşteptată să fie lansată în martie.
Între timp, regizorul Steven LaMorte - cunoscut pentru "The Mean One", un film de groază din 2022 inspirat de The Grinch - lucrează la propria sa "interpretare întortocheată" a lui Mickey.
"«Steamboat Willie» a adus bucurie pentru generaţii întregi, dar sub acest exterior vesel se află un potenţial de teroare pură şi dezlănţuită", a declarat el într-un comunicat de presă.
Producţia filmului fără titlu ar trebui să înceapă în această primăvară.
Ambele proiecte amintesc de "Winnie-the-Pooh: Sânge şi miere", un film de groază cu un micro-buget care a ţinut prima pagină a ziarelor anul trecut, după ce drepturile de autor asupra primelor cărţi ale lui A.A. Milne au expirat.
Analiştii spun că Disney va urmări îndeaproape şi este posibil să trimită avocaţii dacă cineva va călca strâmb.
Doar prima versiune alb-negru a lui Mickey, cea mai veche, este în domeniul public - nu şi personajul colorat din filmele Disney ulterioare, precum "Fantasia".
Iar protecţia mărcilor înseamnă că orice film sau produs care ar putea induce în eroare consumatorii, făcându-i să creadă că a fost realizat de Disney, ar putea fi tras la răspundere.
"Vom continua, desigur, să ne protejăm drepturile asupra versiunilor mai moderne ale lui Mickey Mouse şi asupra altor opere care rămân supuse drepturilor de autor şi vom lucra pentru a ne proteja împotriva confuziei consumatorilor cauzate de utilizările neautorizate ale lui Mickey şi ale altor personaje emblematice ale noastre", se arată într-o declaraţie Disney.
Însă LaMorte a declarat pentru Variety că nu este îngrijorat.
"Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că nu există nicio îndoială sau confuzie cu privire la ceea ce facem", a spus el.
"Aceasta este versiunea noastră a unui personaj din domeniul public", a adăugat el.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt