Filmul operaţiunii de salvare a românului răpit în Burkina Faso

Filmul operaţiunii de salvare a românului răpit în Burkina Faso
foto: arhivă

Iulian Gherguţ, românul răpit de terorişti în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost eliberat cu ajutorul statului român şi adus în ţară. Oficialii de la Bucureşti nu au oferit prea multe detalii despre această operaţiune.

În 2015, Gherghuţ era ofiter de securitate la o mina de mangan din Burkina Faso, situată lângă graniţa cu Mali. Era angajatul unei firme private. În aprilie 2015, echipa de control a românului, formată din trei persoane, a fost atacată de cinci indivizi. Doi dintre colegii lui Iulian Gherguţ au fost ucişi, iar  românul a fost luat ostatic. Iulian Gherguţ era cel mai vechi ostatic occidental din zona Sahel.

Invitat la FOCUS 14, Cristian Barna, prorector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, a declarat, referindu-se la perioada de opt ani necesară pentru eliberarea cetăţeanului român, că ,,motivul este că statul român nu avea cu cine să discute la faţa locului. Autorităţile locale fie nu au ştiut, fie nu îi interesau acest subiect. Aceste răpiri sunt la ordinea zilei în zona Sahel, fiind o modalitate de finanţare pentru aceste grupări juhadiste care operează în zonă."

Cristian Barna a mai precizat că ,nimeni nu stăpâneşte acel teritoriu. Ca atare, identificarea acestor persoane este foarte dificilă. (...) România ar fi trebuit să se bazeze pe autorităţile locale, acesta era cel mai normal lucru. Însă aceste autorităţi locale fiind ca şi inexistente este motivul pentru care Franţa a condus o operaţiune contra teroristă timp de 12 ani în Mali şi în Burkina Kaso, această zonă fiind un <<sanctuar al jihadiştilor>>".

Referitor la care sunt statele care au ajutat la recuperarea lui Iulian Gherguţ, prorectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” a mai spus că ,,Marocul este foarte aproape de Burkina Faso şi de Mali. Ca atare, statul marocan este una dintre singurele ţări rămase foarte sigure în această parte a lumii. (... ) Maroc este un stat cu un guvern foarte puternic şi care are puterea să işi proiecteze puterea şi în afara graniţelor ţării, adică în ţările riverane"

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt