Filmul tragediei de la Crevedia

Filmul tragediei de la Crevedia
foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Raportul preliminar al tragediei din Crevedia arată exact cum s-a desfăşurat totul. În doar 18 minute primii pompieri au ajuns la locul exploziei. Până la a doua deflagraţie, salvatorii şi roboţii au încercat să răcească cisterna, nu să stingă incendiul. Arafat spune că dacă cisternele nu ar fi fost răcite, riscul ca explozia să omoare şi să rănească şi mai mulţi oameni, inclusiv pompieri, era uriaş. 

Primul apel la 112 a fost făcut la 18.48, susţine Raed Arafat, când localnicii au anunţat o explozie urmată de incendiu la o locuinţă. În doar câteva minute, zeci de persoane au apelat numărul de urgenţă. La 19:06, la faţa locului ajung primele echipaje de la ISU Bucureşti, iar pompierii constată că hidrantul nu are presiune. Autospecialele fac naveta şi încarcă apă din localităţile apropiate.

La 19:10 minute ajung şi echipele de intervenţie de la ISU Dâmboviţa. Zona era practic tăiată în două de incediu. Foc pe ambele părţi, pentru că pe şosea erau parcate două cisterne. Pe cealaltă parte, în staţia GPL, una ardea. În acel moment, şapte maşini şi două case luaseră foc.
La 19:30 se activează grupa operativă la Dâmboviţa şi mai multe autospeciale de intervenţie pleacă spre Crevedia. Oamenii primesc un mesaj RoAlert şi sunt sfătuiţi să nu se apropie de zona incediului. Abia la ora 19:39 de minute este activat planul roşu de intervenţie.
Autorităţile au decis atunci să evacueze populaţia de pe o suprafaţă de aproximativ 50.000 de metri pătraţi. 
La 19:54 ajunge la faţa locului prim adjunctul ISU Dâmboviţa care decide să abordeze o tactică defensivă. Pompierii încep să răcească cisternele. La 20:04 la locul tragediei apare Raed Arafat, care cere ca pompierii să fie retraşi din zona exploziei şi să se intervină de urgenţă cu roboţii. Cinci minute mai târziu, aceştia încep să răcească cisterna. La ora 20:57 are loc a doua explozie. 
36 de pompieri au fost răniţi iar flăcările au cuprinse mai multe case.
La ora 21, la Ministerul de Interne se formează celula de criză la care participă şi premierul Marcel Ciolacu. A doua zi, 27 august, la 5 dimineaţa, pompierii şi autospecialele încep să fie retraşi, iar la faţa locului rămân doar cei care răcesc cisternele. Intervenţia a fost finalizată pe 31 august, la 17:30.
 
Bilanţul victimelor în urma exploziilor de la Crevedia este tragic. Trei oameni au murit şi 58 au fost răniţi. În acest moment, 12 pompieri sunt internaţi în spitalele din România şi 8 în străinătate. Unul singur, care se află în Milano, e în stare gravă, cu arsuri pe 80% din suprafaţa corpului. 
Staţia GPL nu avea autorizaţie de funcţionar. Cel care a ridicat autorizaţia a fost Bogdan Georgian Puşcoi, fostul şef al ISU Dâmboviţa. Acesta a murit la doar o săptămână de la explozie, într-un accident. Se afla într-un poligon pentru motociclete din comuna Ulmi. Fostul şef ISU Dâmboviţa ieşise la pensie în februarie 2021.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt