Gabriel Resources respinge ″cu tărie″ decizia Roşia Montană favorabilă României şi ia în calcul contestarea ei. Cât ar fi câştigat şefii în caz de victorie

Gabriel Resources respinge ″cu tărie″ decizia Roşia Montană favorabilă României şi ia în calcul contestarea ei. Cât ar fi câştigat şefii în caz de victorie

Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto şi acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului de exploatare minieră auriferă omonim blocat, a transmis oficial că respinge ″cu tărie″ decizia Tribunalului de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, de a nega pretenţiile la despăgubiri de miliarde de dolari ale companiei faţă de România, scrie Profit.ro.

Tribunalul arbitral, compus din 3 arbitri, a luat decizia cu o majoritate de 2 la 1, după o procedură arbitrală care a durat aproape 9 ani. Pe lângă că i-au fost respinse pretenţiile, Gabriel Resources trebuie să plătească statului român circa 10 milioane de dolari, reprezentând cheltuieli de judecată şi alte compensaţii.

Compania respinge cu tărie decizia majorităţii, care este întrutotul inconsistentă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, aşa cum este demonstrat de către opinia separată convingătoare a unuia dintre arbitri″, se arată într-un comunicat de presă al Gabriel Resources.

Cei de la Gabriel Resources au adăugat că analizează decizia Tribunalului împreună cu consultanţii lor juridici, pentru a-şi evalua opţiunile, inclusiv pe aceea de a contesta decizia prin procedura de anulare prevăzută de Convenţia ICSID.

Considerăm decizia majorităţii ca fiind profund eronată. Aşa cum a fost recunoscut de către arbitrul care a făcut opinie separată, interferenţa politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel Resources a împiedicat dezvoltarea proiectului minier, deţinut în parteneriat cu statul român. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile, dar ne grăbim să ne exprimăm sincera apreciere faţă de acţionarii noştri pentru sprijinul lor neabătut şi pentru răbdarea de care au dat dovadă de-a lungul acestei proceduri îndelungate. De asemenea, vrem să ne exprimă recunoştinţa faţă de munca extraordinară a managerilor şi angajaţilor noştri, din România şi din afara ei, care şi-au dedicat o parte semnificativă din cariera lor dezvoltării proiectului, cu credinţa sinceră că acesta este în interesul ţării″, a declarat Anna EL-Erian, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources.

La rândul său, CEO-ul companiei, Dragoş Tănase, a spus că acţionarii Gabriel Resources au investit sute de milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului minier de la Roşia Montană, pe care l-a numit ″transformaţional″ şi care, în opinia sa, ar fi adus beneficii financiare şi sociale semnificative poporului român, nu doar la Roşia Montană, ci în întreaga ţară.

Regretăm că România, economia sa şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de pe urma acestui proiect minier. Vom studia decizia Tribunalului în detaliu înainte de a ne evalua paşii următori″, a punctat Tănase.

Gabriel Resources a reclamat oficial România la ICSID în iulie 2015. După cum a relatat Profit.ro, după câteva luni, în luna decembrie a acelui an, Gabriel Resources a decis să implementeze un program de retenţie a angajaţilor-cheie, pentru a se asigura că aceştia nu părăsesc compania pe perioada arbitrajului.

În cadrul acestui program de retenţie, în iulie 2016, a fost creat din punct de vedere juridic un fond care, în eventualitatea în care Gabriel Resources ar fi avut câştig de cauză în arbitraj, urma să fie alimentat cu 7,5% din primii 500 milioane dolari din despăgubirile totale câştigate de companie la Washington (37,5 milioane dolari), plus 2,5% din ceea depăşea suma de 500 milioane dolari.

Acest fond urma să fie utilizat după eventuala victorie în arbitraj pentru recompensarea managerilor, a angajaţilor de bază ai companiei şi a altor experţi care ar fi contribuit la obţinerea rezultatului pozitiv, sumele individuale pe care urma să le încaseze fiecare urmând să fie stabilite atunci.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt