Hacker din Cluj, extrădat în Statele Unite. Prejudiciu de 120 de milioane de euro

Hacker din Cluj, extrădat în Statele Unite. Prejudiciu de 120 de milioane de euro

Un hacker român va fi extrădat în Statele Unite ale Americii chiar mâine. Bărbatul este anchetat de FBI şi are pe numele lui două acuzaţii mari: alături de alţi hackeri ar fi spart sute de servere şi ar fi cerut bani ca recompensă. Prejudiciul a ajuns la 120 de milioane de euro. Riscă să stea după gratii 25 de ani. 

Hackerul român a început atacurile cibernetice în august  2019 . Nu a acţionat singur. În reţea ar mai fi fost şi un canadian, un polonez, dar şi mai mulţi ruşi. Până  în ianuarie 2021 suspecţii ar fi folosit  un virus pe care l-au trimis către 400 de firme şi instituţii, cele  mai multe dintre ele din America. Concret, prin acest virus, reuşeau să intre în sistemul informatic al firmelor.

Ca să îşi recupereze serverul, victimele trebuiau să plătească, iar recompensa era cerută în criptomonede. Aşa au reuşit hackerii să strângă aproximativ 5.000 de bitcoini, echivalentul a 120 de milioane de euro. 
Experţii în siguranţă cibernetică spun că hackerul român a jucat un rol  foarte mic în această poveste. În spate ar fi, în realitate, o întreagă reţea care creează aceşti viruşi şi  câştigă bani grei.
Autorităţile din America l-au descoperit pe hackerul din Cluj cu ajutorul unui cont de email şi au luat legătura cu autorităţile din  România. Îl vor pe teritoriul lor pentru judecată. 
Hackerul din Cluj este acuzat de Biroul Federal de Investigaţii din SUA de  săvârşirea infracţiunilor de participare la o conspiraţie de fraudă prin sisteme informatice şi participare la conspiraţie de fraudă prin cablu. Riscă să  primească,  în total, 20 de ani de închisoare.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt