La un click distanţa de dependenţă

La un click distanţa de dependenţă

Nu se poate fără telefon mobil şi fără să verificăm tot ce se întâmplă pe reţelele sociale. Asta spunem foarte mulţi dintre noi. Deşi folosim telefoanele până târziu în noapte...puţini recunoaştem că aparatele ne-au făcut dependenţi. Psihologii spun că folosirea în exces a reţelelor de socializare ne poate creşte impulsivitatea şi riscul de tulburări psihice.

Cristina este  dependentă de reţelele sociale. Chiar dacă ştie că nu este un lucru benefic, îi este greu să stea departe de mediul online. Foarte mulţi tineri petrec ore întregi pe reţelele de socializare. Curiozitatea de a afla ce fac  prietenii virtuali,  dorinţa de comunicare, sau pur şi simplu umplerea timpului liber sunt doar câteva motive. Şi nu doar adolescenţii sunt atraşi de  lumea virtuală, ci şi persoanele mai în vârstă.

Unii au renunţat la dependenţa de social media. Ştefan este un adolescent care şi-a dat seama că petrecea mult timp în mediul online, timp pe care nu l-a mai recuperat niciodată.

Specialiştii social media spun că dependenţa oamenilor este benefică pentru companii pentru că acestea fac un profit uriaş. Asta în timp ce oamenii îşi irosesc o mae parte din timpul lor printre click-uri. Dependenţa de tehnologie poate avea însă leac. 
Folosirea în exces a reţelelor de socializare poate avea şi efecte nocive, spun psihologii: pot creşte impulsivitatea şi riscul de tulburări psihice. De asemenea, poate duce la scăderea abilităţilor de comunicare şi la cea a încrederii în sine.
Pentru a preveni o astfel de adicţie putem să avem un timp stabilit pe care să-l folosim pentru social media. Putem instala o aplicaţie  prin care să monitorizăm acest timp petrecut în mediul online. Iar conştientizarea dependenţei este primul pas către vindecare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt