Nicolae Ciucă, vizită oficială de două zile în Spania

Nicolae Ciucă, vizită oficială de două zile în Spania

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, efectuează luni şi marţi o vizită oficială în Regatul Spaniei, la invitaţia omologului său spaniol, Pedro Rollan Ojeda.
În cadrul vizitei vor fi abordate teme ce ţin de cooperarea bilaterală, comunitatea românească din Spania, diplomaţia parlamentară, precum şi subiecte aflate pe agenda europeană şi internaţională, potrivit unui memorandum intern al Senatului, aprobat de Biroul permanent săptămâna trecută.
Conform programului, luni sunt programate întâlniri cu preşedintele Senatului spaniol, Pedro Rollan Ojeda, şi cu conducerea comisiilor de afaceri externe şi de apărare din Senatul spaniol. De asemenea, programul cuprinde o vizită la Centrul Satelitar al Uniunii Europene şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Spania.
Potrivit unor surse, Nicolae Ciucă va purta discuţii cu partea spaniolă pentru ca românii din Spania să poată solicita cetăţenia dublă cât mai curând posibil.
Între cele două guverne există deja un acord, semnat în noiembrie 2022, prin care cele două ţări îşi propun să înceapă să lucreze în vederea obţinerii dublei cetăţenii.
„Vreau să subliniez faptul că atunci când se va întâmpla acest lucru şi sigur se va întâmpla, România va fi a treia ţară din Europa cu care avem acest tip de alianţă şi acest tip de recunoaştere. Cred că este foarte important să lăsăm ministerele să lucreze în această direcţie. Se va forma un grup de lucru cu Ministerele Afacerilor Externe şi Afacerilor Interne şi după aceea vom dezvolta această idee.
Dar cred că mesajul pe care îl transmitem, de recunoaştere şi angajament, cel puţin din partea Guvernului Spaniei, de recunoaştere a contribuţiei comunităţii româneşti în ţara noastră, cred că acest mesaj este extraordinar şi vreau să le mulţumesc românilor şi româncelor care locuiesc printre noi şi evident acest lucru are legătură şi cu angajamentul nostru”, a declarat atunci şeful Executivului de la Madrid, Pedro Sanchez.
Statutul de cetăţean spaniol îi va ajuta pe românii care trăiesc în Spania să obţină locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite, inclusiv în administraţie.
Potrivit aceloraşi surse, textul acordului dintre România şi Spania a fost agreat şi urmează să fie semnat în perioada următoare.

Afla mai multe despreciucavizitaspania
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt