Numărul refugiaţilor se apropie de 1,5 milioane, în cea de-a 11-a zi a invaziei ruse în Ucraina

Numărul refugiaţilor se apropie de 1,5 milioane, în cea de-a 11-a zi a invaziei ruse în Ucraina

Numărul refugiaţilor care fug din Ucraina este de aşteptat să ajungă la 1,5 milioane duminică, în timp ce atacul Rusiei asupra acestei ţări continuă, în cea de-a 11-a zi a invaziei. Totodată, Ucraina face presiuni pentru a primi noi ajutoare din partea Occidentului, printre care mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi arme pentru Kiev.


UPDATE ORA 10:30 Rusia anunţă că a bombardat şi avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv

Rusia a bombardat şi a avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, relatează Reuters.

"Forţele armate ale Rusiei continuă să lovească infrastructura militară a Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov. "În dimineaţa zilei de 6 martie, au fost realizate lovituri cu armament de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune. Baza aeriană a forţelor armate ucrainene de la Starokosteantîniv a fost avariată", a adăugat el.

UPDATE ORA 10:25 Ucraina: Autorităţile din Mariupol anunţă o nouă încercare de evacuare a civililor, la miezul zilei

Consiliul orăşenesc din Mariupol, oraş-port în sudul Ucrainei, a anunţat că evacuarea a circa 400.000 de locuitori blocaţi în încercuirea forţelor ruse ar urma să înceapă duminică la ora locală 12:00 (10:00 GMT), pe fondul unei încetări temporare a focului care ar trebui să dureze până la ora locală 21:00, transmite Reuters.

Un plan similar a fost abandonat sâmbătă, după ce acordul de încetare a focului decretat pentru a putea pune în aplicare evacuarea civililor nu a fost respectat, cu ambele părţi dând vina una pe cealaltă.

UPDATE ORA 10:13 Armata ucraineană avertizează că Rusia intenţionează să ia controlul asupra barajului unei centrale hidroelectrice

Armata ucraineană a avertizat că forţele ruse vor să ia controlul asupra barajului de la o centrală hidroelectrică importantă, la sud de capitala Kiev, transmit duminică dpa şi EFE.

Într-o informare făcută duminică dimineaţa devreme, Statul Major al forţelor armate ucrainene a anunţat că Rusia intenţionează să cucerească barajul de la centrala hidroelectrică Kaniv, situată la circa 150 de kilometri sud de Kiev, pe Nipru.

Pe parcursul invaziei ruse a Ucrainei, forţele ruse au distrus, atacat sau capturat mai multe facilităţi de infrastructură energetică, inclusiv cea mai mare centrală nucleară din Europa, din Zaporojie.

UPDATE ORA 09:30 Negociatorul ucrainean la discuţiile cu Rusia speră în deschiderea unui coridor umanitar în Harkov

Şeful delegaţiei ucrainene la discuţiile cu Rusia, David Arahamia, şi-a exprimat speranţa că un coridor umanitar în oraşul Harkov (estul Ucrainei) ar putea fi deschis duminică, transmite dpa.

Reprezentaţi ai Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit ultima oară în vestul Belarusului joi, pentru o a doua rundă de convorbiri, şi au căzut de acord să înfiinţeze coridoare umanitare.

Premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin pentru a-l informa despre discuţiile pe care le-a avut sâmbătă cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite dpa.

Bennett şi Scholz au discutat timp de o oră şi jumătate, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. Cei doi au hotărât să rămână în legătură strânsă. Principalul lor obiectiv a rămas încheierea războiului din Ucraina "cât mai repede cu putinţă", a adăugat Hebestreit.

Serviciile militare britanice de informaţii au anunţat duminica aceasta că forţele ruse vizează zonele populate din Ucraina, dar şi că forţa de rezistenţă ucraineană a încetinit înaintarea rusă, transmite Reuters.

"Amploarea şi forţa de rezistenţă ucraineană continuă să surprindă Rusia", au anunţat serviciile militare britanice de informaţii. Rusia "a răspuns prin vizarea zonelor populate în mai multe locuri, inclusiv în Harkov, Cernigov şi Mariupol", potrivit sursei citate.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt