Ofensiva israeliană, iminentă

Ofensiva israeliană, iminentă
foto: twitter.com/nexta_tv

Infanteriştii armatei israeliene se pregătesc să execute o ofensivă de amploare împotriva organizaţiei teroriste Hamas. Atacurile vor fi coordonate din aer, de pe mare dar şi de pe uscat. Aşteaptă însă momentul oportun, iar asta depinde de evacuarea civilor din Fâşia Gaza de la nord la sud.

Exodul civilor se dovedeşte însă dificil pentru că terorişii Hamas blochează evacuarea. Tot din nord, gruparea Hesbollah ameninţă că intră în război. Bilanţul după opt zile după opt zile de confruntări este cutremurător: 2.400 de morţi în Fâşia Gaza şi 1.300 în Israel.

Mobilizare fără precendent la graniţa cu Fâşia Gaza. În orice moment armata israeliană poate lansa ofensiva, care, spun ei, e iminentă. Zeci de mii de soldaţi au ordin să captureze oraşul Gaza şi să elimine actuala conducere a enclavei. Însă tot israelienii spun că nu vor porni atacul până când toţi civilii sunt în siguranţă. 

Forţa de atac va include tancuri, genişti şi comandouri, spun ofiţerii. Trupele terestre vor fi acoperite de avioane de război, elicoptere de luptă, drone aeriene şi artilerie,  care va fi folosită atât de pe uscat, cât şi de pe mare. Acest asalt israelian ar urma să fie cea mai amplă operaţiune terestră a Israelului de la invadarea Libanului în 2006.

Oraşele israeliene aflate la graniţa cu Gaza sunt constant bombardate. În regiunea se aud explozii fie de la impactul rachetelor, fie de la interceptarea de către sistemul de apărare antirachetă al Israelului.  Unul dintre ele este Sderot, un oraş fantomă, care acum este evacuat.  Cei 30.000 de locuitori au părăsit deja oraşul.

În Fâşia Gaza, oamenii fug cu spaima în suflet unde văd cu ochii. Sunt îndemnaţi să meargă spre sud. Israelienii acuză gruparea Hamas că împiedică palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei şi să se îndrepte spre sud. Preşedintele Autorităţii Palestiniene respinge în totalitate strămutarea palestinienilor din Gaza. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a condamnat ordinul de evacuare şi spune că forţarea pacienţilor din spitale să se mute ar fi "o condamnare la moarte". Situaţia din spitalele din Gaza este dramatică. Medicii avertizează că mii de oameni ar putea muri dacă spitalele pline de răniţi vor rămâne fără combustibil şi provizii de bază. 

Forţele armate israeliene au lichidat încă un lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas, care a comis în 7 octombrie un atac terorist de amploare împotriva Israelului. Billal Al Kedra, comandantul unităţilor Hamas din sudul Fâşiei Gaza, a fost ucis în atacurile israeliene.

Statele Unite, care supravhegează de pe mare zona, a început evacuarea  civilor americanii aflaţi în Israel în Cipru, pe mare. Doar cetăţenii americani şi membrii apropiaţi ai familiilor lor vor fi eligibili pentru trecere. Nava va pleca din Haifa, un oraş din nordul Israelului. Călătoria va dura aproximativ 10-12 ore.
La opt zile de la confictul bilanţul creşte dramatic. Înafară de israelieni şi palestinieni, sunt şi foarte mulţi cetăţeni străini. Printre cei morţi se numără 27 de americani, 15 francezi dar şi patru români. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt