Peste patru milioane de români trăiesc în sărăcie. Mai mult de 100.000 de copii se culcă flămânzi

Peste patru milioane de români trăiesc în sărăcie. Mai mult de 100.000 de copii se culcă flămânzi

Peste patru milioane de români trăiesc în sărăcie. Mulţi sunt, din păcate, minori. Pentru ei, copilăria este plină de lipsuri. Nu au fost niciodată într-o vacanţă, nu primesc jucării şi uneori părinţii nu au nici măcar bani pentru rechizite.

Şi foamea este un dezavantaj major. Sute adorm flămânzi. Cei mici s-au obişnuit să se bucure de fiecare bomboană pe care o primesc şi îşi doresc doar să aibă părinţii aproape. Într-o situaţie aproape la fel de dificilă sunt şi mulţi pensionari din România. După o viaţă întreagă de muncă au ajuns să le fie frică să se gândească la ziua de mâine. 

Lispa banilor este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea noastră. Sărăcia e un cuvânt foarte cunoscut în âara noastră. Unul din cinci români este afectat, iar anul trecut procentul celor aflaţi în pragul sărăciei depăşea 20 la sută.

Economiştii spun că o mare vină o are şi statul. Tinerii nu sunt încurajaţi suficient să muncească, iar cifrele oferite de Institutul Naţional de Statistică arată că cea mai înaltă incidenţă a sărăciei a fost întregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

La limita sărăciei sunt şi mulţi pensionari din România. 

Conform statisticilor, cel mai greu se descurcă cu banii familiile care au mai mult de doi copii. Este şi cazul Georgianei. Împreună cu soţul şi cei trei copii, locuieşte în Bucureşti. Au doar două camere, o bucătărie improvizată şi baia este inexistentă.
Trăiesc în condiţii greu de imaginat, iar Georgiana nu poate munci. Stă acasă şi are grijă de mezina familiei, în vârstă de doar doi ani. Soţul este singurul care aduce bani acasă. 
La bugetul familiei se mai adaugă şi suma de 700 de lei, obţinută din alocaţiile celor mici. Sunt totuşi. prea puţini bani. Copiii nici nu mai au puterea să ceară ceva. Au învăţat că nu se poate. Şi atunci când o fac le rămân lacrimile.  
Copiii conştientizează că viaţa lor nu este ca altor copii. La cadouri doar speră şi rareori li se întâmplă să primească. 
Selena, fata cea mare, nici măcar nu ştie ce îşi doreşte de Crăciun. Parcă îi e frică să spere, dezamăgiri au fost prea multe. I-ar scrie Moşului scrisoare însă i-a scris de atâtea ori în zadar. 
Ionuţ îşi doreşte ceea ce pentru mulţi copii din ziua de azi e o normalitate. 
 
În aceeaşi curte cu Georgiana locuieşte şi cumnata ei, Elena. Nici ea nu are cum să muncească pentru că are patru copii şi trebuie să aibă grijă de ei. Soţul lucrează în construcţii... pe unde apucă. Cel mai mult pe lună câştigă trei mii de lei. Asta în cea mai bună perioadă a lor. Sunt zile în care nici măcar nu are unde să muncească.
 
Cei şaşe membri ai familiei locuiesc în două camere mici. Pe hol au un aragaz, acolo au bucătăria. Baia încearcă să o construiască de mulţi ani, dar nu reuşesc. Trei dintre copii merg la şcoală şi învaţă foarte bine. Îşi fac temele în pat sau pe jos şi toţi au o dorinţă mare - să meargă şi ei cândva la mare.
 
Lipsa banilor i-a forţat pe cei mici să se maturizeze de la o vârstă fragedă. Ei nu vizează la jucării sau dulciuri. Vor doar să aibă o casă mai mare. 
 
Cele două familii sunt ajutate de o asociaţie. Datorită lor copiii pot merge la şcoală şi sunt incluşi în diverse activităţi. Toţi oamenii care vor să îi ajute pe copiii care visează la o viaţă mai bună pot dona lunar 2 euro prin SMS la 8844.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt