Preşedintele Iohannis vede faptele, nu şi vinovaţii. Scandal în Coaliţia de guvernare

Preşedintele Iohannis vede faptele, nu şi vinovaţii. Scandal în Coaliţia de guvernare
foto: presidency.ro

La trei zile după exploziile de la Crevedia, preşedintele Klaus Iohannis a mers la Spitalul Floreasca să-i viziteze pe răniţii internaţi acolo. În discursul său, Iohannis a lăudat intervenţia rapidă a autorităţilor. Dar cam atât. Preşedintele recunoaşte că România a avut ,,în ultimele săptămâni tragedie după tragedie" şi se întreabă cum am ajuns aici şi de ce nu s-a prevenit ce ar fi putut fi prevenit.

Invitat la FOCUS 14, colegul nostru Sebastian Zachmann, realizatorul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, a precizat că ,,l-am ascultat ieri pe preşedintele Iohannis, am avut senzaţia că este duminică. Este o mişcare pe care preşedintele trebuia să o facă duminică, dar a mai aşteptat până marţi. În buna sa tradiţie s-a mişcat foarte repede. I-au trebuit trei zile să ajungă de la Palatul Cotroceni la Spitalul Floreasca"

Sebastian Zachman mai adăugat că ,,la finalul discursului preşedintelui, când am tras linie, m-am uitat pentru prima oară pe calendar. Credeam să sunt în 2015, că s-a comprimat cumva timpul şi nu în 2023. Preşedintele ,aflat în ultimul an de mandat, vorbea la viitor, <<vom facem, vom drege, vom repara, vom avea grijă să punem lucrrurile în ordine>>. Când? Au trecut nouă ani de mandat prezidenţial sub Iohannis şi aproape că nu s-a schimbat nimic în România. (....)  Dacă ne raportăm doar la momentul medical de la Colectiv, vedem că nu s-a schimbat nimic. Dacă ne uităm la ce s-a schimbat, vedem că nu s-a întâmplat nimic. Singura diferenţă este că acum răniţii au fost transferaţi foarte rapid în străinătate şi astfel viaţa le poate fi salvată"

,,Autorităţile şi instituţiile abilitate sunt în subordinea unui guvern girat de preşedintele Klaus Iohannis. (...) Însă acum, când vedem că este vorba despre un guvern al său, girat de însuşi şeful statului, o Coaliţie PSD-PNL adusă la putere chiar de preşedintele Iohannis sub semnătura sa, dintr-o dată România a căpătat alte forme. Nu mai este atât de radical cum era în epoca Ponta sau în epoca Dragnea, deşi şi în 2015, şi în 2017, şi în 2020, şi în 2023 avem acelaşi numitor comun, cum ar spune Iohanis, Pe Se De. Însă când tu aduci PSD la guvernare, ţi se pare că trăieşti într-o altă realitate, într-o altă lume în care toţi actorii politici fac treabă. E foarte simplu să ne uităm în jurul nostru şi să vedem că România se îndreaptă într-o direcţie greşită. Pentru asta preşedintele Klaus Iohannis va plăti, nu cu funţia. El deja se află într-o formă de pensie specială", a mai adăugat realizatorul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Referitor la scandalul din Coaliţia de guvernare după exploziile de la staţia GPL din Crevedia, Sebastian Zachmann a spus că ,,acum partidele caută ţapi ispăşitori şi se duc către nivelul cel mai de jos. Nu riscă să îşi dea ei demisia din funcţia de prim-ministru, de exemplu domnul Ciolacu, să mai demită alţi miniştri, să intre în acest tăvălug care i-ar trece pe linie moartă din punct de vedere politic.Şi atunci, ca să potolească furia socială, apelează la aceste tertipuri, ba le cer primarilor să se autosuspende din partid, ba propun excluderea acestor primari. (...) La alegerile locale din 2024, aş putea paria că primarul din Crevedia va candida pentru un nou mandat şi e foarte posibil şi probabil să şi câştige. Din simplu motiv că primarul în funcţie, profitând de sistemul electoral într-un singur tur de scrutin -girat de PSD, PNL şi preşedintele Klaus Iohannis- este întodeauna favorit. "

Realizatorul emisiunii Insider Politic a mai ţinut să precizeze că ce se întâmplă acum în Coaliţie ,,este doar un joc de imagine pe care îl fac liderii PSD şi PNL. Liberalii mimează în acelaşi timp opoziţia în interiorul Coaliţiei, dar în realitate le este foarte bine împreună. Ce să facă PSD fără PNL la guvernare? Nu ar mai avea majoritate, nu ar mai avea putere, nu ar mai avea ministere, nu ar mai avea resurse  în preajma unui an electoral extrem de complicat cu patru rânduri de alegeri când trebuie să îşi miluiască primarii din teritoriu ca să mobilizeze lumea la vot. Şi ce ar face PNL fără PSD la guvernare? Ar trece în surghinul opoziţiei şi ar plânge prin băncile parlamentului că după trei ani şi jumătate nu mai au şi ei acces la banul public? Exclus. Luaţi-vă gândul că s-ar putea rupe această Coaliţie de guvernare".

 

 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt