Profit.ro: Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarniţa: licitaţia pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună şi jumătate, la cererea unor potenţiali ofertanţi

Profit.ro: Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarniţa: licitaţia pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună şi jumătate, la cererea unor potenţiali ofertanţi

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, intenţionează să prelungească cu 1 lună şi jumătate termenul-limită de depunere a ofertelor la licitaţia de contractare a noului studiu de fezabilitate al proiectului-mamut al hidrocentralei de 1.000 MW cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, idee datând din regimul Ceauşescu şi declarată ca abandonată în urmă cu 4 ani către autorităţi, scrie Profit.ro

Este a doua procedură consecutivă de achiziţie derulată de SAPE în acest scop, după ce prima, iniţiată în octombrie anul trecut, a fost anulată în ianuarie 2024, întrucât nu a fost primită nicio ofertă conformă cu caietul de sarcini. Cea de-a doua, aflată în curs de desfăşurare, a demarat pe 15 ianuarie, iar termenul-limită de depunere a ofertelor era 13 martie. 

Pe data respectivă, însă, licitaţia a fost suspendată, iar intenţia SAPE este de a prelungi termenul de depunere a ofertelor, la solicitarea mai multor potenţiali ofertanţi, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanţii companiei de stat.

Ca urmare a adreselor primite de la operatori economici interesaţi de prezenta procedură de achiziţie şi având în vedere complexitatea contractului sectorial şi a cerinţelor specifice solicitate prin documentaţia de atribuire, aşa cum s-a anunţat public, SAPE SA a solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor cu 45 de zile, respectiv până la data de 30.04.2024. Prin prelungirea termenului de depunere a ofertelor în cadrul acestei proceduri de achiziţie urmărim, totodată, asigurarea unui grad mai ridicat de concurenţă″, au spus cei de la SAPE.

Potrivit acestora, conform procedurilor Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), până la aprobarea noului termen, procedura apare ca fiind suspendată. După validarea de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a prelungirii termenului de depunere a ofertelor, procedura se va relua în mod automat, ieşind din faza de suspedare.

″Specialiştii din cadrul SAPE, împreună cu cei ai Ministerului Energiei, vor depune, în continuare, toate eforturile pentru a găsi cea mai bună metodă prin care acest proiect de importanţă naţională, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa Lăpuşteşti, să fie pus în practică. Suntem hotărâţi să realizăm acest proiect în cel mai scurt timp posibil″, au mai punctat reprezentanţii SAPE.

Contractul de elaborare a unui studiu de fezabilitate a cărui documentaţie tehnico-economică rezultată să stea la baza unei achiziţii viitoare de lucrări de inginerie, procurare şi construcţie (EPC) pentru realizarea obiectivului de investitii centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti are o valoare estimată de 17,5 milioane lei plus TVA.

După cum a relatat Profit.ro, în timp ce SAPE e în curs de achiziţie a unui nou studiu de fezabilitate, vechiul studiu Tarniţa a devenit obiect de litigiu între Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, şi fosta companie dedicată proiectului, Hidro Tarniţa SA, care a intrat în faliment în noiembrie anul trecut.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt