Ratele la casele magistraţilor, decontate de stat

Ratele la casele magistraţilor, decontate de stat

Magistraţii din România ar putea primi noi beneficii din partea statului. Ratele bancare pentru locuinţe ar putea să le fie decontate de la buget, conform unui demers în Parlament. Iniţiativa a trecut deja de votul Senatului. În prezent, magistraţii au asigurată chiria sau o locuinţă de serviciu. Noua lege nu i-ar opri ca, odată achitat creditul, să poată vinde locuinţa plătită de stat.

Judecătorii şi procurorii ar putea primi în viitor locuinţe cumpărate, indirect, de stat. Magistraţii care sunt relocaţi în alt oraş decât cel de domiciliu ar urma să primească deconturi pentru ratele lunare la casă sau apartament. Iniţiativa vine de la 21 de deputaţi PNL şi unul UDMR. În acest fel, consideră ei, ar face economie la buget.

Românii sunt revoltaţi. Mulţi spun că acest benificiu ar fi un mod al politicienilor de a influenţa deciziile din Justiţie.

În acest moment, unii magistraţi primesc, în baza unui plafon, decontări pentru plata chiriei. Sumele diferă în funcţie de oraş. Spre exemplu, judecătorii şi procurorii delegaţi în Bucureşti primesc până la 600 de euro lunar. Plafonul minim stabilit în 2009 de Ministerul Justiţiei este de 100 de euro, primiţi de cei detaşaţi în oraşe mici precum Mediaş, Adjud sau Năsăud. 

Pentru majoritatea, însă, suma decontată de stat ar fi suficientă ca să îşi plătească integral rata lunară chiar şi pentru un apartament de 100 de mii de euro. Legea propusă de cei 22 de deputaţi nu le interzice magistraţilor să vândă locuinţele cumpărate, practic, din banii statului şi să îşi însuşească sumele astfel câştigate. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt