Refacerea plajelor din Eforie, blocată

Refacerea plajelor din Eforie, blocată

Una dintre cele mai mari investiţii pe litoralul românesc, un proiect de 430 de milioane de lei care schimbă complet faţa plajelor din Eforie Sud, s-a blocat din cauza birocraţiei. O corabie misterioasă, descoperită în adâncuri, a oprit lărgirea plajelor, iar muncitorii aşteaptă acum avize din partea Ministerului Culturii. Doi ani le-au trebuit specialiştilor din minister ca să realizeze că nu avem arheologi-scafandri profesionişti. Acum cer noi propuneri de la faţa locului pentru cercetarea epavei.

Epava, cu o vechime de aproape 200 de ani, a fost fotografiată cu ajutorul unui robot subacvatic de către compania care lucrează la extinderea plajelor. Măsurătorile arată că nava are aproximativ 20 de metri lungime şi 4 metri lăţime. Ar fi nevoie ca arheolog scafandru acreditat să ajungă în zona respectivă şi să vadă exact despre ce este vorba,dar România nu are aşa ceva. Constructorul a propus să înglobeze epava în viitoarea plajă nouă şi apoi să fie cercetată mai uşor de pe uscat.

Beneficiarul plajelor lărgite este compania Apele Române, care aşteaptă ca acelaşi Minister să îşi dea avizul. O decizie trebuie luată rapid, dar deocamdată autorităţile nu au făcut demersurile necesare. Banii europeni cu care lărgim plajele sunt astfel în pericol.

Plaja din Eforie e împărţită pe sectoare şi toate sunt gata, în afară de cel din faţa epavei scufundate. Extinderea plajei s-a făcut, ocolind însă zona unde e corabia. Dacă porţiunea de plajă care cuprinde epava nu va fi gata până la începutul verii, lucrările vor fi îngheţate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt